För att utländska företag ska kunna öppna butiker i Indien som bara säljer egna varumärken måste 30 procent av produkterna som säljs tillverkas i landet. Det kravet har gjort att Apple hittills inte har kunnat öppna några butiker i Indien, vilket har bidragit till företagets svaga ställning på den indiska marknaden.

Med en befolkning på 1,3 miljarder kommer Indien snart gå om Kina som världens folkrikaste land, men Iphone har en försvinnande låg marknadsandel. Enligt The Verge sålde Apple färre än en miljon Iphone i landet under första halvan av 2018.

Apple har redan börjat förlägga viss tillverkning i Indien. Sedan förra året tillverkas Iphone SE och i juni i år började även Iphone 6S tillverkas, men Apple är långt ifrån de 30 procent som behövs för att följa reglerna för butiker.

Nu rapporterar 9 to 5 Mac att Indiens kommers- och industriminister Suresh Prabhu ska träffa högt uppsatta Apple-chefer i Davos i januari för att förhandla om saken. Han säger att han önskar att Apple ”öppnar kontor” i Indien och att 30-procentsregeln är något som ”kan diskuteras”.