Numera finns bara en bärbar dator kvar i Apples utbud som fortfarande har den magnetiska laddningskontakten Magsafe: gamla Macbook Air. För nyare Macar är det usb-c som gäller, och här finns ingen praktiskt magnetkontakt som automatiskt lossnar om någon snubblar över sladden.

Men räddning finns, och den stavas Baseus Type-C Magnetic Cable. Det är kort och gott en vanlig usb-c till usb-c-kabel som vi kan plugga in i vår befintliga Macbook- eller Ipad Pro-laddare. I sladdens ena ände sitter en liten usb-c-plugg, som vi pluggar in i datorn. Pluggen är magnetisk, så själva sladden fastnar på pluggen så fort vi håller den i närheten, precis som Magsafe.

Läs också! Luna Display: Använd Ipad som skärm till din Mac

Och viktigast av allt: snubblar någon över sladden så lossnar kontakten medan pluggen sitter kvar i datorn. Magnetismen är ungefär lika stark som Magsafe. Någon gång händer det att vi oavsiktligt kopplar loss sladden efter att ha flyttat datorn, men detta är vi också vana med från riktiga Magsafe.

Istället för Magsafe: Vi testar en magnetisk usb-c-kabel för din Mac

Hög effekt gör sladden mer användbar

Effekten är hög, 87 watt. Till skillnad från liknande modeller från bland annat Griffin som vi testat tidigare kan vi alltså ladda en Macbook Pro 15 tum i full fart med den här sladden. Och det är bra. Det gör sladden användbar för i princip vilken usb-c-produkt som helst, må det vara en Macbook av valfri typ, senaste generationen Ipad Pro, en Android-mobil med usb-c-kontakt eller en Nintendo Switch.

Själva sladden är rätt snygg, men det material som på bilderna ser ut som mjukt tyg känns i verkligheten betydligt hårdare och plastigare. Sladden är dessutom något stel.

Hela idén bygger alltså på att den lilla usb-c-pluggen i metall sätts i datorns usb-c-port, och kabeln kopplas till när vi behöver ladda. Pluggen är så liten att den kan sitta kvar där när vi stoppar ned datorn i en väska, men tyvärr är det väldigt svårt att få loss den lilla kontakten när den väl satts fast där.