Testad produkt: Ipad Mini 2019
Pris: 4 990 kronor (64 GB) hos Cdon. 6 790 kronor (256 GB) hos Webhallen. 4g: Från 6 300 kronor (64 GB) hos Prisjakt. Från 8 046 kronor (256 GB) hos Prisjakt.

En högljudd grupp Ipad Mini-anhängare ska ha fått Apple att till slut uppdatera den minsta Ipad-modellen. Den Ipad som ingen begrep varför den hängde kvar, gammal och inte uppdaterad på flera år, samtidigt som det fanns ett både snabbare och billigare val i Ipad 9,7 tum.

Men nu är Ipad Mini tillbaka. Till det yttre har inget förändrats. Det är samma 7,9 tum stora skärm, som lyckligtvis är laminerad direkt mot glaset och därför upplevs som betydligt bättre än den lite billigare skärmen i Ipad 9,7 tum. Vi slipper helt enkelt en luftficka mellan skärm och glas, och allt på skärmen ser ut att vara lite närmare glaset. Dessutom har den nu True Tone, en funktion som är svår att vara utan om du redan vant dig med det från exempelvis sin Iphone.

Test Ipad Mini

Storleken är annorlunda, och klart intressant. En Ipad Mini kan vi enkelt hålla i ena handen, och hålla fast oss på ett framrusande pendeltåg med den andra. Eller kanske vill du bara läsa tidningen i sängen utan att behöva hålla upp en gigantisk skärm ovanför dig. Det är bland sådana lite mer udda användningsområden som en Ipad Mini har sina kanske största styrkor.

I övrigt är det precis samma, tjocka skärmkanter som tidigare, samma Touch ID och samma hemknapp. Men på Ipad har vi i alla fall möjlighet att använda svepgester, så att gå från en Iphone utan hemknapp till en Ipad med hemknapp känns inte alltför obekant.


Test Ipad Mini

Prestanda nära den absoluta toppen

Nu innebär den mindre skärmen inte att vi gör avkall på prestanda. Tvärtom – A12-chipet och 3 GB arbetsminne innebär att vi är på samma nivå som en Iphone XR eller Ipad Air. I Geekbench 4 får vi nära 12 000 poäng i multitrådade prestanda, så även om vi vill använda mer avancerade videoredigerare eller ar-appar är vi inte begränsade.

Snabbare processor i en IOS-enhet finns just nu bara i Ipad Pro, med sin A12X. Vi har dock en mindre skärm att jobba på. Återigen gör just storleken att Ipad Mini känns som ett lite udda val. Men visst är vi glada att valmöjligheten finns.

Test Ipad Mini
En lite udda detalj: hem-knappen är inte placerad mitt mellan skärm och kant.

Batteritid ber vi om att få återkomma till vid ett senare tillfälle, det har vi inte haft möjlighet att utvärdera i detta första test. Apple uppger dock tio timmar. Det bör inte heller vara något att oroa sig över, batteritid på Ipad är allt som oftast mer än tillräcklig.


Test Ipad Mini

Apple Pencil på Ipad Mini

Det känns inledningsvis märkligt att plocka upp en Apple Pencil, som är nästan lika bred som plattan själv, för att rita på en Ipad Mini. Men visst fungerar det. Samma fina respons och tryckkänslighet finns här som tidigare, även om glasets glatta yta gör att det är en bit från penna-på-papper-känsla.

Läs också! Paperlike: Skriv som på papper – med skärmskydd för Ipad

Precis som tidigare laddas dock pennan på ett delvis praktiskt, delvis väldigt otympligt sätt i lightning-porten på sidan. Vi har heller inget sätt att fästa pennan direkt på Ipaden. Om du ofta tar med dig pennan på språng bör du införskaffa ett Ipad Mini-skal som också har Apple Pencil-fäste.

Pencil-stöd betyder också att Ipad Mini har fått den antireflektivitetsbehandling av skärmen som Ipad Pro har. Den blir tyvärr blir rätt kladdig, så räkna med att behöva torka av skärmen ofta om du inte gillar att titta på dina fingeravtryck.

Men vi är alltjämt glada över att Apple inte låser visa tekniker till enbart dyrare produkter. Nu har fler som är nyfikna på att teckna och skissa på en platta råd att göra det.


Plötsligt väldigt vettig

För bara för några veckor sedan kunde vi bestämt avråda från ett Ipad Mini-köp. Nu är det inte längre ett totalt ovettigt val, med i stort sett likvärdig prestanda som Ipad Air eller Iphone XR och en prislapp som inte känns orimlig alls.

Det är en Ipad Mini som är förvillande lik sin föregångare, men som har förbättringar där det verkligen räknas – alldeles lysande prestanda, en mycket fin skärm om än inte i Ipad Pro-nivå, och stöd för Apple Pencil. Att Ipad Mini behåller formen gör också att vi i många fall kan använda samma fodral och skal om vi kommer från en tidigare Ipad Mini.

Värt att nämna är också möjlighet till e-sim. Vi kan enkelt köpa till datapaket på resan utan att fippla med plastkort eller ens behöva leta upp en butik. Vi behöver inte ens wi-fi för att köpa ett datapaket, tack vare att Apple, via avtal med operatörer, sett till att en liten mängd 3g/4g ingår utan kostnad.