Twelve South presenterades nyligen denna nya modell med två usb-portar istället för en enda som tidigare. Att laddaren monteras direkt på en Macbook-laddare gör att vi alltså kan ladda tre prylar från ett och samma uttag. Perfekt på resan, och ännu bättre är att vi i förpackningen får med fem adaptrar för eluttag i Europa, Storbritannien (även Hong Kong och Singapore), USA, Kina, Australien och Nya Zeeland. Totalt täcker dessa fem adaptrar 150 länder.

Plugbug monteras på en befintlig Macbook-laddare, efter att vi har plockat bort laddarens egna adapter och ersatt den med Plugbug. Det tar ett par sekunder att göra bytet, men vi får själva se till att vi inte tappar bort Apple-laddarens egna adapter för europeiska uttag. En påse för att förvara både Apple-adaptern och reseadaptrarna är praktiskt att ha, men medföljer inte i förpackningen. Värt att notera är att vi inte kan använda Apples förlängningskabel med Plugbug.

Test Plugbug reseladdare
Foto: Twelve South

Plugbug ökar vare sig storleken eller vikten på Macbook-laddaren särskilt mycketl, och att bara behöva ta med en lite större istället för tre separata laddare underlättar. Plasten på Plugbug är dock lite trist, inte riktigt i den Apple-nivå vi är vana med.

Snabb, men inte alltid

De två usb-portarna är perfekt för att ladda en Iphone och en Apple Watch, utöver vår Macbook. Smart på hotellrummet med för få uttag (ett uttag för att ladda tre prylar), eller om vi bara vill ha färre saker att packa ned i väskan.

Test Plugbug reseladdare
Foto: Twelve South

Ena uttaget ger 2,1A medan det andra är begränsat till enbart 1A. Detta uttag är lämpligare för exempelvis en Apple Watch.

Sämre går det om vi vill ladda en Iphone och en Ipad, eller två Ipad-enheter samtidigt. När båda usb-portarna används samtidigt kommer effekten för båda två gå ned till bara 1A (6 watt), läser vi i instruktionsboken och får uppleva när vi testar själva.

Blott en ampere betyder att vi bara lyckas fylla på vår Iphone XS Max med 35 procent på en hel timme (alltså långt ifrån ens en procentenhet i minuten). Långsam laddning med andra ord, särskilt för en Ipad.


En annan textrad i instruktionsboken är också lite förbryllande. Plugbug bör användas vid en maximal omgivande temperatur på 25 grader. Knappast förtroendeingivande – vad händer om vi laddar en varm sommardag?

Test Plugbug reseladdare
Foto: Twelve South

Trots det är det här ett smidigt och ganska unikt tillbehör, och inte bara på resan. Även hemmavid eller på kontoret kan vi ha nytta av två extra usb-portar för laddning av Iphone, Apple Watch, Ipad, Magic Mouse, tangentbord, powerbanks eller nästan vad som helst med ett batteri som vill laddas via usb. Särskilt om vi har en modern Mac med bara ett fåtal (i Macbook-fallet en enda) usb-c-portar. Att Plugbug fästs direkt på laddaren gör också att vi få en färre sak att tappa bort.