Senaste uppdateringen 2018-12-23:
I veckan tvingades Apple stoppa försäljningen av ett par Iphone-modeller i sina egna butiker i Tyskland, och ett bredare stopp kan vänta efter en dom i distriktsdomstolen i München.

Men Qualcomm visar sig spela ett högt spel. För att få till säljstoppet är företaget tvunget att betala in cirka 13,5 miljarder kronor som säkerhet – om Apple vinner överklagan kan den uteblivna försäljningen bli mycket dyr för Qualcomm.

Patent Progress skriver att Qualcomm hindrade Apple från att presentera bevis för att det chip som påstås göra intrång på Qualcomms patent inte gör det. Chipet utvecklas av Qorvo, som insisterar på att bara visa kretslayouter konfidentiellt för domstolen, och när Qualcomm inte gick med på det kunde Apple inte lägga fram bevisen. Domstolen dömde ändå till Qualcomms fördel, vilket även Florian Müller på Foss Patents tycker är förvånande.

Samma bevis användes av Apple vid förhandlingar i amerikanska domstolen ITC, som dömde att chipet inte gör intrång på patentet i fråga. Florian Müller skriver att domstolen som ska hantera överklagan kanske inte ser lika milt på Qualcomms undanhållande av bevis.


Uppdatering 2018-12-21:
Till följd av den tyska domen (se mer nedan) slutar Apple sälja Iphone 7, Iphone 7 Plus, Iphone 8 och Iphone 8 Plus i sina egna butiker i Tyskland. Det berättar företaget i ett pressmeddelande, och riktar samtidigt syrlig kritik mot sin konkurrent:

”Qualcomms kampanj är ett desperat försök att flytta fokus från de riktiga problemen mellan våra företag. Deras taktik, i rätten och i deras dagliga affärer, skadar innovation och skadar konsumenter. Qualcomm insisterar på att ta ut uppskruvade avgifter baserat på arbete de inte utfört och de utreds av regeringar över hela världen för sitt beteende."

Qualcomm menar å andra sidan att Apple begått patentintrång gällande tekniker för att spara ström – och har alltså fått rätt i tysk domstol.

Iphone 7 och Iphone 8 kommer dock fortsätta säljas via andra återförsäljare samt operatörer i Tyskland. Apple meddelar att de tänker överklaga domen.


Uppdatering 2018-12-20:

Nytt bakslag för Apple mot Qualcomm – säljstopp väntar i Tyskland

Efter förra veckans förlust mot Qualcomm i en patenttvist i Kina har Apple åkt på ännu en nit i Tyskland. En domstol har kommit fram till att vissa Iphone-modeller med en kombination av chip från Intel och Qorvo gör intrång på ett patent som rör strömsparfunktioner i mobilmodem, rapporterar Reuters.

Apple har dömts att stoppa försäljningen av de telefoner det gäller, men stoppet träder bara i kraft om Apple inte överklagar vilket företaget med största sannolikhet kommer göra. Det innebär att det kan dröja många månader innan den slutgiltiga domen kommer.

Apple och Qualcomm ligger i luven på varandra sedan början av förra året, men flera andra tillverkare har också pågående tvister med Qualcomm på samma grunder: Qualcomm anses ha idkat utpressning mot tillverkare, tagit ut högre licensavgifter för standardessentiella patent, och tagit betalt flera gånger för samma användning av patenterade tekniker.

Apple iPhone 7 32GB Pris vid test: 4399 kr.

Bästa pris just nu: 4390 kr