Har du en Ipad som ligger och samlar damm? Eller vill du ha en extra skärm till din Macbook, även för mobilt jobb? Luna Display är inte den första lösningen för att på ett smidigt sätt göra om en Ipad till en skärm för Mac. Duet Display gör exempelvis ett bra jobb, men kräver en usb-sladd mellan vår Mac och Ipad. Oss veterligen är Luna Display den första lösningen som använder hårdvara för trådlös bildöverföring till vår Ipad.

Och hårdvaran gör skillnad. Det är den första trådlösa lösning över wifi vi har sett som känns fullt användbart, utan jobbiga avbrott eller lagg som gör att vi ledsnar till slut.

Luna Display

Luna Display består egentligen av tre saker. Dels själva hårdvaran: En usb-plugg som vi kopplar till vår Mac. Luna kan köpas med en usb-c-koppling eller mini displayport för äldre Macar. Sedan har vi mjukvaran, som består av två program; en app för IOS och ett program för Mac OS. Den som redan använder företagets andra produkt Astropad kan använda detta istället för de separata Mac- respektive IOS-apparna.

Även äldre hårdvara ska klara detta utmärkt. Astro, företaget bakom Luna Display, rekommenderar en Mac från 2012 eller senare, samt en Ipad 2 eller senare. Har vi dåligt nät kan vi även koppla Ipad med usb till vår Mac.

Ge din Mac en bärbar, trådlös och riktigt fin pekskärm

Vi testar på en Mac Mini och en Ipad Pro 12,9 tum – ett riktigt intressant par visar det sig. Eftersom Mac Mini saknar egen skärm är det här ett enkelt sätt att ge den en till, mindre och högst mobil skärm som kan placeras i stort sett var som helst, så länge vi inte går alltför långt från Macen.

Vi behöver dock fortfarande en egen skärm till Macen. Vid uppstart behöver datorn en skärm för att vi ska kunna starta Luna Display-programmet på Mac, så att bara köpa en Ipad Pro och en Mac Mini är varken en fungerande eller en ekonomiskt smart lösning.

Luna Display: Använd Ipad som skärm till din Mac

I vårt fall är Mac Mini kopplad till en tv, så då blir en Ipad som skärm ett bra komplement, och vi kan sätta oss vid köksbordet med en mus och tangentbord, samtidigt som vår Mac står kvar på tv-bänken.

Att Ipad-skärmen är så stor, 12,9 tum, gör att det mer påminner om en Macbook, men vi har alltså kraften från en Mac Mini till hands. Att skärmen i Ipad Pro är bland de bättre lcd-skärmar som går att få tag på skadar såklart inte heller, med riktigt fina färger och True Tone som vitbalanserar automatiskt.

Luna Display: Använd Ipad som skärm till din Mac

På vår Ipad finns all pekfunktionalitet kvar. Att styra Mac OS med Apple Pencil är en märklig upplevelse, men faktiskt fullt användbart. Vi kan hjälpligt använda det Smart Keyboard som sitter på vår Ipad Pro vid testtillfället, men varken ö eller ä fungerar, däremot å. Detta trots att vi sett över språkinställningarna. Kortkommandon fungerar inte heller, Smart Keyboard använder IOS-kommandon istället. Ett blåtandstangentbord kopplat direkt till vår Mac rekommenderas. Då får vi också tillbaka alla kortkommandon för Mac.


Bra prestanda – trots trådlöst

Luna Display förlitar sig på wifi för bildöverföring, något som fungerar överraskande bra. Under huven sker rätt intressanta saker. Vår Mac behandlar Luna Display som en ”riktig” skärm, och även program som körs på Ipad-skärmen kan ta del av hela Macens fulla kraft och gpu-acceleration. En nyhet som nyligen introducerades även i Duet Display – Luna Displays troligen största konkurrent.

Luna Display: Använd Ipad som skärm till din Mac
Lite suddigt i någon halvsekund på delar av skärmen när vi skrollar.

Fördröjningen ska vara bättre än Airplay, med en latens på mellan 16 ms och 32 ms. Helt sömlöst är dock inte Luna Display. Uppdateringsfrekvensen inte är perfekt. När vi skrollar på en webbsida tar det en halvsekund innan texten blir skarp och läsbar. Det förbättras bara marginellt om vi slår av retina-läget. Video går utmärkt att kolla på, utan fördröjningar.

Särskilt resurskrävande är heller inte Luna Display. Vi använder stadigt runt 10-20 procent av vår processorkapacitet, men det är också på en fyrkärnig maskin.