Mörkt läge är en av de största uppdateringarna i Mac OS Mojave. Det är efterfrågat av många, och rätt snyggt på sina håll. Det är lite lugnare för ögonen, speciellt när vi jobbar på kvällen.

Men ett stort problem är att långt ifrån alla program har stöd för det. Särskilt i webbläsare blir det väldigt mycket vita fönster, och det finns inget officiellt api för webbsidor att automatiskt anpassa sig till vårt mörka läge.

Resultatet är att vi gång på gång bländas av program och fönster med stora vita ytor. De vita ytorna känns dessutom ännu ljusare då de blir ett så stort avbrott från det annars mörka gränssnittet. Det gör det svårare att uppskatta Mörkt läge fullt ut.

Mac-programmet Hazeover utvecklades först som ett program för att hjälpa oss att hålla fokus på ett visst fönster genom att dimma ned övriga skärmen. Det visar sig att det kan komma väl till pass även i Mörkt läge för Mojave.

Genom att dimma ned övriga program blir skärmen ännu lite mörkare, och dessutom minskar den oönskade effekten av ljusa program som bländar.

Haze Over
Även ljusa fönster blir betydligt mörkare.

I programmet kan vi justera hur mycket övriga skärmen ska dimmas ned, och dessutom finns många andra finjusteringar. Hazeover självt finns även i ett mörkt läge.

Det är inte en optimal lösning – det bästa är såklart om fler program uppdateras med ett eget mörkt läge – men Haze Over är åtminstone värt att testa för den som stör sig på vita fönster i Apples Mörkt läge.

Hazeover finns i en gratis testversion, och kan köpas i fullversion från Mac App Store för 65 kronor. Hazeover finns även i prenumerationstjänsten Setapp.

Mer information: Hazeover.
Pris: 65 kronor.