Funktionen har funnits länge, men en av IOS-tangentbordets smartaste funktioner är väl värd att påminna om. Funktionen kallas Textersättning och byter helt enkelt en viss textkombination som du själv valt, till något annat.

Genom att skriva ”jpv” kan tangentbordet automatiskt fylla på med ”Jag är på väg” i ett textmeddelande, till exempel. Lite som autocorrect, fast med ”rättstavningar” som vi själva valt. Genom att välja bokstavskombinationer som vi inte använder till något annat kan vi snabba upp och förenkla saker vi ofta skriver.

Läs också! 10 grundläggande tips alla Iphone-användare måste kunna

Så använder du kortkommandon på din Iphone

”@@” kan exempelvis bli en mejladress vi ofta skriver, och ”//” kan bli en signatur. ”XD” kan bli en emoji och ”nte” kan bli "Jag vet inte". Se bara till att välja ett kortkommando som du kommer ihåg, och som inte krockar med andra saker du ofta skriver. (Om ”nte” används i ett helt ord är det inget problem, men när ”nte” står för sig självt omvandlas det automatiskt till vårt kortkommando).


Så här gör du

För att ställa in egna genvägar på tangentbordet, gå till Inställningar –> Allmänt –> Textersättning. Här presenteras vi först med en överblick över de textersättningar vi ställt in tidigare, om vi har några sådana.

Så använder du kortkommandon på din Iphone

Tryck sedan på plus-tecknet i övre högra hörnet. I första fältet skriver vi in vår fras som vi vill ska skrivas ut, exempelvis en emoji eller ”jag är på väg”. I fältet Kortkommando skriver vi in vårt kommando. Tryck sedan på Spara.

Så använder du kortkommandon på din Iphone

Nästa gång vi skriver kommer tangentbordet automatiskt ”rättstava” till vår valda fras.

Missa inte! Så aktiverar du din Iphones hemliga förstoringsglas


Samma på Mac

Samma funktioner finns även på Mac. Gå bara till Systeminställningar och tryck sedan på Tangentbord –> Text så kan samma inställningar göras där.

Så använder du kortkommandon på din Iphone

Apple iPhone XR 64GB Pris vid test: 8769 kr.

Bästa pris just nu: 4990 kr