Årets överraskning

 Apple uppdaterade två av sina mest bortglömda men också efterfrågade Macar. Som från de döda reste sig en helt ny men ändå bekant Mac Mini med ett tydligare proffsfokus, och inte minst en ny Macbook Air med en retina-skärm värdig år 2018.

Årets besvikelse

Vad hände med Touch Bar? Mac OS Mojave presenterades i år, men utan några nyheter för pekremsan i Macbook Pro (som Apple under Macbook Pro-presentationen 2016 jämställde med uppfinningar som datormusen och multi-touch i Iphone).

Inte heller har vi fått se något externt tangentbord med Touch Bar, så att vi kan kan använda pekremsan även med stationära datorer. Några Touch Bar-nyheter har varit hopplöst frånvarande under hela 2018.

Ipad Pro

Årets bästa produkt

Allt sammanräknat måste vi utse Ipad Pro till årets produkt, och då utesluter vi för en stund IOS 12, som har några obegripliga hål i logiken när det kommer till extern lagring (exempelvis en usb-c-port och Filer-appen, men utan stöd för att koppla in en usb-c-hårddisk).

Här samlas de senaste och mest spännande tekniker Apple utvecklar, i en enda enhet. Det bästa, snabbaste Apple-chipet hittills, som utmanar även Macbook Pro. En fantastisk pekskärm med 120 Hz uppdatering, True Tone, P3-färger och hög ljusstyrka. En ansiktsigenkänning som är både säker, snabb och fungerar sömlöst och osynligt i de flesta situationer och miljöer.

Dessutom har Apple skapat ett system av tillbehör som visserligen är kostsamma, men som fungerar som hand i handske på Ipad, och fästs på chassit med magneter. Bara en sådan sak.

Årets sämsta produkt (eller snarare sämsta trend)

Det har varit ont om riktiga bottennapp när det kommer till Apple-produkter i år. Visst skulle vi önska att Icloud var mer pålitligt, eller att Smart Keyboard Folio kom med mediatangenter, men istället för att utse en sämsta produkt väljer vi årets sämsta Apple-trend: oregelbundet uppdaterade produkter.

Oregelbundna uppdateringar gör det nämligen mycket svårare att köpa en ny dator än vad det skulle kunna vara. Varför har Macbook Air och Macbook Pro 15 tum och 13 tum – men bara den med Touch Bar – uppdaterats i år med den senaste tekniken för Mac som Apple har att erbjuda, men inte Macbook Pro utan Touch Bar eller Macbook?

Varför får den som köper en Macbook ett sämre tangentbord än den som köper Macbook Air? Varför får den som köper en Macbook Pro men inte vill ha Touch Bar nöja sig med förra generationens dubbelkärniga processorer, när fyrkärniga sådana finns i Touch Bar-modellen. Bara Apple vet…

Det här är ett onödigt krångligt sätt att särskilja sina modeller, och ett alltför stökigt Macbook-utbud.

Airpower

Årets frågetecken

Airpower. Den spökar fortfarande i kulisserna, Apples mystiska laddplatta. Här och där har den dykt upp i både jobbansökningar och broschyrer, men inte någonstans finns den att köpa. Vissa rykten har pekat mot att laddplattan, som kan ladda tre prylar samtidigt oavsett var på plattan de placeras, kan dyka upp sent 2018 eller tidigt 2019. Men än så länge kliar vi oss mest i huvudet åt detta mysterium.

Årets utropstecken!

Apple lyssnar på proffsen! Förra året lanserades Imac Pro, som är en riktigt imponerande pryl med massor av kraft i ett kompakt paket. I år kom Mac Mini, som bjuder på höga prestanda och ett förnyat proffsfokus till ett (för Apple) lågt pris. Till nästa år har Mac Pro utlovats, i helt ny skrud.

Apple har helt klart lagt om sin kurs för Mac, inte minst efter att man (som tidigare nämnt) helt ignorerat flera av företagets Macar (Macbook Air, Mac Mini och Mac Pro).

Ipad 9,7 tum sjätte generationen

Årets sleeper

Ipad 9,7 tum är fortfarande Apples mest prisvärda produkt. Och det är ännu mer sant i år, än när den först lanserades år 2017. A10-processor, Pencil-stöd och en byggkvalitet i paritet med dyrare Apple-produkter gör att denna kanske tråkiga men väldigt prisvärda Ipad förtjänar mer uppmärksamhet.

Årets största hopp

Apples egna processorer. Inför nästa år hoppas vi innerligt att vi får se en ny Macbook med ett A13X-chip på insidan (eller vad chipet nu kan tänkas heta). Allt mer tyder på att det faktiskt är på väg att hända.

Missa inte! Därför kommer Mac byta till Iphone-processorer (och snabbare än du tror)

Årets största hopp nummer 2

Med usb-c i Ipad Pro måste bara stöd för extern lagring komma i IOS 13. Vi kan åtminstone hoppas, för IOS 13 ryktas bli en större uppdatering.

IOS 12 var bra för att det gjorde många äldre enheter snabbare och överlag är det betydligt mer stabilt än IOS 11. Men om tidigare rykten stämmer kommer IOS 13 innehålla en hel del andra intressanta nyheter, som exempelvis ett nytt utseende på hemskärmen.