I en tid när amerikansk debatt mycket handlar om att ”ta tillbaka” många industri- och monteringsjobb till USA från framför allt Asien, är New York Times tillbakablick på Apples och Steve Jobs idéer intressant läsning. Redan på 80-talet drömde nämligen Steve Jobs om att företagets datorer skulle tillverkas på plats i USA, med inspiration från Japans precisa tillverkningsindustri.

Apple hade en i hög grad automatiserad fabrik i Fremont, Kalifornien som tillverkade Macintonsh-datorer. Den överlevde dock bara i åtta år. Fabriken beskrivs i New York Times artikel som ”en röra” av Jean-Louis Gassée, en fransk specialist i kontorsautomation som jobbade i fabriken. Han beskriver hur han ”pinsamt nog” var tvungen att i slutet av varje skift sopa upp skruvar och andra delar som ramlat loss från produktionslinjen under dagen.

– Vi har inte en tillverkningskultur, säger Gassée i artikeln, inte i vårt substrat, utbildning, yrken eller underleverantörer.

Läs mer! Texas nästa: Apple bygger ännu ett jättekontor

Även när Steve Jobs senare startade Next försökte han sig på tillverkning av datorerna i USA, med samma resultat. När Jobs senare återanställdes på Apple på 90-talet var en av de första personer han anställde logistikmästaren Tim Cook som chef för ”worldwide operations, idag Apples VD.

Retrodags! MacWorld testar Macintosh 128k – så står sig superklassikern idag