I tio år har Iphone-användare som valt att jailbreaka sina telefoner kunnat skaffa appar som inte tillåts på App Store via Cydia, den största och i särklass mest använda alternativa appbutiken. När jailbreaking var som populärast kring 2011 hade butiken omkring 90 miljoner kronor i årliga intäkter till en vinst på över två miljoner kronor.

Cydia drivs av Jay Freeman (”saurik”) och har haft både gratisappar och betalappar. Det senare har kostat en hel del pengar att driva, och i och med att jailbreak har blivit allt mindre populärt har det blivit en förlustverksamhet. När en säkerhetsbrist i köpfunktionen nyligen upptäcktes blev det spiken i kistan – Jay Freeman har nu stängt av funktionen helt och hållet och det går inte längre att köpa något i Cydia.

Själva Cydia och hanteringen av gratisappar kommer tills vidare finnas kvar (liksom möjligheten att ladda ner redan köpta appar igen), även om utvecklaren skriver att det också kostar honom en hel del då det använder flera terabyte data i månaden.