Tänk att tre bokstäver kan göra saker så mycket krångligare. För Apples Macbook-utbud är allt annat än enkelt att förstå sig på, eller förklara för någon som vill köpa en ny Macbook.

Macbook Pro har väl i och för sig alltid känts som en distinkt produkt. Det är den bärbara datorn för dem som behöver mer kraft, de bästa skärmarna och (i 15-tummaren) dedikerad grafik. Det är med Apples enklare, billigare bärbara som det blir mer krångligt.

När vi tänker efter är Apples namnsättning riktigt dum. Utöver Macbook Pro har vi som bekant både Macbook och Macbook Air, i både gammal och ny version. Vi ska inte ens gå in på allt krångel det innebär att bara vissa Macbook-modeller uppdaterades under 2018, medan andra (Macbook Pro utan Touch Bar och Macbook) uppdaterades senast 2017, och har fortfarande inte fått den senaste Mac-tekniken som det nya bättre tangentbordet eller T2-chipet. (Vill du har lite mer guidning har vi en köpguide för det här).

Här håller vi oss till namnsättningen, som är tillräckligt obegriplig bara den.

Macbook 12 tum
Foto: Roman Loyola/IDGMacbook 12 tum.

Air borde vara den lättaste datorn, men nej…

Air antyder ju att vi har att göra med något som är lätt. Det var så Macbook Air introducerades år 2008 – en dator betydligt lättare och framtidsdoftande än både Macbook och Macbook Pro. Idag är situationen en annan.

Air väger in på 1,25 kilo, och är nästan 40 procent tyngre än Macbook. Samtidigt är den större med sin 13-tumsskärm, och väger faktiskt nästan lika mycket som Macbook Pro (1,37 kilo). På datorns ena sida är den till och med millimetern tjockare än Macbook Pro.

Missa inte! Långtidstest: Första månaden med Macbook Air

Det här är varför Apple bara borde vända på namnsättningen: Macbook 12 tum borde heta Macbook Air, och dagens Macbook Air borde heta Macbook, kort och gott. För hur vettigt är det att en dator med ”Air” i namnet i själva verket är både större och tyngre än datorn som bara kallas Macbook?

Macbook Air
Macbook Air 2018.

”Macbook” borde vara standarddatorn

Macbook Air är inte utan nackdelar, men ändå en på många sätt vettig dator. 13 tum är en lagom skärmstorlek för de flesta. Datorn är fortfarande lätt och smidig, samtidigt som två portar gör livet betydligt enklare än den enda porten i Macbook.

Macbook Air är det bästa allround-datorn, standardvalet för de flesta. Därför borde den heta bara Macbook.

När vi sedan vill ha en dator som är lite mer specialiserad, lite mer ”extrem,” väljer vi till tre valfria bokstäver. ”Pro” för en mer kraftfull dator. ”Air” för en dator som är extrem åt andra hållet. Så lätt, liten och smidig en dator bara kan bli.

  • Macbook – standarddatorn med det bästa av två världar.
  • Macbook Air – den absolut lättaste, smidigaste datorn.
  • Macbook Pro – den tyngre men mest kraftfulla datorn.

Låter det vettigt? Det tycker i alla fall vi.

Visst förstår vi att Apple med 2018 års Macbook Air ville återuppliva en av 10-talets mest omtyckta bärbara datorer, och rida lite på den våg av positiva känslor som många har för datorn. Tim Cook var väldigt tydlig med hur många som älskar datorn på Apples oktober-event.

Men det gör det inte enklare att förstå sig på Macbook-utbudet. Nostalgi är inte ett bra ursäkt för att förvirra sina kunder.

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 12990 kr.

Bästa pris just nu: 12989 kr