Testad produkt: Apple Smart Battery Case
Pris: 1 595 kronor hos Apple. 

Apples batteriskal blev närmast förlöjligat och av många kallat en av företagets kanske fulaste produkter i modern tid när det lanserades första gången för några år sedan. På baksidan huserade en stor klump, puck, ryggsäck, vad vi nu vill kalla det, där Apple helt enkelt hade tryckt in ett till batteri för att förlänga den totala batteritiden för telefonen.

Mycket är sig likt i denna nya version. Grunddesignen är densamma, med en ryggsäck på baksidan där batteriet huserar. Utbuktningen för batteriet går dock ända ut till kanterna på årets modell, vilket de inte gör på versionen för Iphone 6S eller Iphone 7.

Test Apples batteriskal
Batteriskal för Iphone 7 till vänster, Iphone XS Max till höger.

Det är fortfarande tal om en rätt avskalad design utan knappar eller blinkande lampor. Skalets batteristatus avläser vi i exakta procent från IOS, istället för att en vag indikering med fyra lampor som många andra batteriskal använder sig av.

Det finns fortfarande ingen knapp för att stänga av eller på strömtillförseln. Iphone suger ström från batteriskalet så länge det finns ström kvar där, och hoppar sedan över till sitt eget batteri.

Det är dock föredömligt enkelt att sätta i telefonen i skalet. Liksom tidigare viks toppen av skalet bakåt, och vi skjuter enkelt in Iphone i lightning-kontakten i botten.

Test Apples batteriskal
De lyxigare sidoknapparna i metall från Apples läderskal saknas här.

Precis som tidigare finns bara ett materialval och två färger (svart och vit), båda med mjukt mikrofiber på insidan. Materialet är samma som i Apples silikonskal. Det ger bra grepp, men kan vara svårt att fiska upp från en trång ficka och drar mer än gärna åt sig damm och smuts.

Det hade varit intressant att se en lyxigare variant i läder, men det hade förmodligen höjt priset till orimliga nivåer. Smart Battery Case är redan mer än 30 procent dyrare än sin föregångare för Iphone 6S respektive Iphone, med en prislapp på nästan 1 600 kronor.

Till skillnad från tidigare finns dock batteriskalet tillgänglig för samtliga av de senaste Iphone-modellerna, i alla storlekar: Iphone XS (passar även Iphone X någorlunda bra), Iphone XR samt Iphone XS Max. Pris och batteristorlek är dock samma för alla.

På samtliga modeller slipper vi också den haka som fanns nedtill på de äldre versionerna, vilket gör telefonen smidigare att hantera. Trots det, kommer det här batteriskalet aldrig vinna något designpris.

Ladda och lyssna, precis som vanligt

Batteriskalet stödjer både snabbladdning och trådlös laddning. Det betyder i praktiken att vi inte behöver ändra våra laddningsvanor för att vi köpt ett nytt skal. Föredrar vi att ladda trådlöst kan vi fortsätta med det, och brukar vi snabbladda med en usb-c till lightning-sladd kan vi fortsätta även med det.

Nästan alla batteriskal från tredje part använder usb-c eller mikro-usb, vilket gör att vi måste ha två sladdar till en telefon – onödigt krångligt.

Men Apples skal lyckas pricka i alla punkter vad gäller laddning som åtminstone vi uppskattar; lightning-port, stöd för snabbladdning och stöd för trådlös laddning. I lightning-porten kan vi även plugga in de lightning-hörlurar som följer med telefonen – ännu en detalj som inte är möjlig med batteriskal som har usb-kontakt istället.

Nästan dubblad batteritid

Oavsett vilken storlek vi väljer har alla modeller ett lika stort batteri, 10,1 Wh. Det är ungefär lika mycket som batterierna i Iphone XS respektive Iphone XR och ungefär 80 procent så stort som Iphone XS Max-batteriet.

Vi pluggar ur telefonen med fulladdat skal och telefon klockan 16:00 en fredag. Måndagen därpå, också det klockan 16:00, har vi ett urladdat batteriskal skal och 50 procent kvar i telefonen. Tre dagars batteritid är imponerande, men det är också under ett par helgdagar då vi använt telefonen mindre än vanligt.

Andra dagar med mer normalt användande har vi dock inga problem att komma upp i 1,5 eller två dagars användande. Även för mycket flitiga användare bör vi kunna använda telefonen med batteriskal en hel dag utan att plugga in eller ta fram en sladd till en powerbank, vilket trots allt är meningen med det här skalet.

Här finns det också vissa skäl för ordet smart i Smart Battery Case. IOS ska i sina senaste versioner på någon nivå vara medvetet om att det är just ett batteriskal som Iphone hämtar sin ström från, och inte en väggkontakt.

Därmed drar IOS inte igång säkerhetskopieringar eller app-uppdateringar i bakgrunden. Det kan däremot hända med andra batteriskal, då telefonen helt enkelt tror att strömmen kommer från ett eluttag och systemet inte behöver hushålla med dropparna på något sätt. I teorin förtar det en stor del av vinsten med att använda ett batteriskal, men det slipper vi alltså med denna variant.

Test Apples batteriskal
Batterinivån kan avläsas från en widget, men varför inte också från Kontrollcenter? En batteriindikator för telefonen och en för skalet hade varit till nytta även där.

Återigen ser vi en fördel som bara Apple kan ha över sina konkurrenter. Apple kan anpassa hårdvara och mjukvara efter varandra på ett sätt som tredjepartstillverkare inte har tillgång till.

För vem?

Visst finns det några användningsområden för ett batteriskal. Om du ofta får slut på batteri innan dagen är slut, och helt enkelt vill slippa leta eluttag kan ett batteriskal vara en bra investering. Vi slipper komma ihåg att ladda också en powerbank, och vi behöver inte ta med extrabatteriet och sedan gå runt med två klumpar med en sladd däremellan.

Läs också! Räddarna i nöden: 9 externa batterier som också laddar din Macbook

Men det känns samtidigt som ett undantagsfall som flesta användare slipper. För 1 600 kronor får vi ett monsterstort externt batteri, eller flera små som räcker betydligt längre än Apples visserligen smarta batteriskal.