Det verkar som att nya Macbook Air har drabbats av Iphone-sjukan. Precis som Iphone levereras med en klen fem watt-laddare i förpackningen, kommer även Macbook Air med en trött sak till laddare.

Som vårt test nyligen visade tar laddningen alldeles för lång tid om vi behöver ladda upp både datorns batteri och en ansluten Iphone på samma gång – och det är ju knappast ett otänkbart scenario. Ibland ger Mac OS helt upp med att försöka räkna hur lång tid laddningen ska ta, och säger bara ”mer än tio timmar”.

Läs även: Macbook Air säljs med för klen laddare (det här kan du göra åt saken)

Den snåla laddaren på bara 30 watt är orsaken. När vi testade ladda med den större (och dyrare) laddaren från Macbook Pro gick det hela mycket smidigare. Snålt, men tyvärr inget nytt.

För ett företag som under hösten värderats till över en biljon dollar och är rikare än Sverige ser det naturligtvis inte bra ut.

Ända sedan Apple lanserade sin nya laptop-design med Macbook har priserna stadigt krupit uppåt (även när vi räknar in dollarkursens utveckling). Förutom dyrare datorer ser vi också minimala men tydligen tillräckligt betydelsefulla sparåtgärder för att ytterligare bättra på marginalerna.

Svaga Apple-laddare

Flärparna”på strömadaptrarna som användes för att vira upp kabeln på har försvunnit, vilket säkert sparar några kronor per tillverkad laddare. Förlängningskabeln som tidigare följde med varje Macbook är också försvunnen. Den får vi köpa till själva för 250 kronor, eller nalla från en äldre dator.

Sådana saker är kanske enklare att acceptera, men en dator som tar halv dag att ladda fullt är svårt att vara nöjd med.

För ett företag som under hösten värderats till över biljon dollar och är rikare än Sverige ser det naturligtvis inte bra ut. Det framstår inte bara som snålt för en dator som startar på 15 000 kronor. Det riskerar också att drabba användarupplevelsen.

För en genomsnittlig och inte särskilt datorintresserad användare (det vill säga en stor del av målgruppen för just Macbook Air) är det inte givet att man förstår vad som händer när datorns batteri plötsligt fylls betydligt långsammare än vanligt.

Iphone XS
Inte ens Apples genom tiderna dyraste Iphone har en snabbare laddare.

Det här gäller som sagt också Iphone. Fem watt-laddaren vill ha 3,5 timmar på sig att fylla en Iphone XS Max. Extremt snålt när många konkurrenter skickar med snabbladdare i förpackningen.

Undantaget är årets Ipad Pro som laddar snabbare med sin nya medföljande laddare, men så har det inte alltid varit. Den som använde den tidigare Ipad Pro 12,9 tum minns säkert den futtiga laddare där batteriet till och med kunde ladda ur sakta men säkert, om vi använde vår Ipad samtidigt som den var ikopplad i väggen.

Med ett Apple som jagar kronor och ören trots (och kanske tack vare) rekordresultat verkar vi få vi leva med prylar som laddar i högst maklig takt.

Vill du ladda din Macbook Air betydligt snabbare? Köp en starkare usb-c-laddare, något som utan problem kan kosta 800 kronor. Och som du naturligtvis får stå för själv.

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 12990 kr.

Bästa pris just nu: 12903 kr