Laddaren som Apple skickar med nya Macbook Air är lika liten som den som följer med Macbook 12 tum: 30 watt. Denna strömadapter räcker till för att driva datorn utan problem. Processorn i den så kallade Y-klassen som sitter både i nya Macbook Air och i lilla Macbook 12 tum behöver inte mycket ström för att göra sitt jobb. Mer problem uppstår när vi vill ladda upp batteriet i rimlig hastighet.

Medan Macbook 12 tum har ett 41,4 wattimmar stort batteri är batteriet i nya Macbook Air drygt 20 procent större, 50,3 wattimmar. Det är närmare Macbook Pro 13 tum (54,5 wattimmar) än Macbook 12 tum. Men Macbook Pro kommer med en dubbelt så stor laddare i paketet, 61 watt istället för 30 watt.

Test! Nya Macbook Air ger oss nästan allt vi önskat

Så även om Macbook Air har en strömsnål sjuwatt-processor (mot 15 watt i Macbook Pro utan Touch Bar) är det lätt att förstå att en svagare laddare kommer ta längre tid på sig för att fylla ett nästan lika stort batteri, som den dubbelt så kraftfulla laddaren som följer med Macbook Pro.

Macbook Pro-laddaren presterar betydligt bättre

Vi testar att ladda vår Macbook Air 2018 med båda dessa laddare för att se hur stor skillnaden kan bli. Vi laddar från 20 till 80 procent med båda laddarna. Inga andra tillbehör är kopplade till datorn under testet, och vi använder datorn som vanligt med samma typ av arbetsuppgifter.

  • 30 watt-laddare (datorns egna): 1 timme 38 minuter minuter
  • 61 watt-laddare (från Macbook Pro): 59 minuter

Skillnaden mellan laddarna är alltså nästan 40 minuter. Det finns en del laddningstid att spara på att köpa till en kraftigare laddare.

MacBook Air 2018 laddar långsamt

Ännu värre blir det om vi samtidigt kopplar in en Iphone (eller något tillbehör) för att ladda upp telefonen från datorns ena port. I ett fall räknar Mac OS med att det ska ta fem timmar att ladda från 60 till 100 procent, när vi samtidigt laddar en Iphone.

Som värst ser vi en laddningstid på ”mer än tio timmar” under den dryga månad vi har hunnit använda Macbook Air hittills. Då är Macen nere på tolv procent och vi laddar en Iphone samtidigt. Det är alldeles för länge, även om datorladdningen snabbas på så snart vår Iphone är klar.

MacBook Air 2018 laddar långsamt

Thunderbolt 3 kan enligt dess specifikationer strömförsörja anslutna prylar (som inte har egen strömförsörjning) med 15 watt, det vill säga hälften av vad 30 watt-laddaren i sin tur kan leverera till vår dator. I värsta fall har vi alltså bara 15 watt kvar till att driva datorn och ladda upp batteriet.

Laddningstiden varierar också mycket beroende på hur hårt vi anstränger datorn, ännu ett tecken på att laddaren är för klen.


MacBook Air 2018 laddar långsamt

Så vad är lösningen?

Om Mac OS säger att det tar fem timmar att ladda batteriet fullt, mer än tio i värsta fall, tycker åtminstone vi att det är alldeles för lång tid. För den som inte bryr sig om hur snabbt laddningen går, eller aldrig kopplar in tillbehör för laddning gör det kanske inte så mycket. Men det bästa vore om vi fick en mer kraftfull laddare med i paketet från början.

Den som har en usb-c-strömadapter från en Macbook Pro över (från 13 eller 15 tum, båda går bra) kan använda den. För andra kan det vara värt att överväga att köpa till en, men det kostar.

MacBook Air 2018 laddar långsamt

Apples 61 watt starka usb-c-strömadapter kostar 850 kronor i Apple Store, men då kan vi i alla fall ladda både dator och tillbehör utan att kompromissa med hastigheten.

MacBook Air 2018 laddar långsamt

Ett annat alternativ är att köpa en usb-c-laddare från tredje part. Vi har testat flera sådana tidigare (här), och en del av dem erbjuder trevliga bonusar som usb-a-portar på laddaren. En laddare på runt 40-60 watt bör räcka utan problem. Under vårt test ser vi att datorn nyttjar mellan 20 och 40 watt när vi laddar med 61 watt-strömadaptern.

Läs också! Laddarna som laddar alla usb-prylar du äger

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 12990 kr.

Bästa pris just nu: 12903 kr