Om det är något intryck som lever kvar efter en rätt intensiv höst av Apple-lanseringar, är det att förändring är på gång. Apple-kännaren och skribenten John Gruber skriver följande, apropå nya Macbook Air.

”Titta på Ipad Pros A12X-processor och jämför den med A12 i Iphone. Där kan vi se hur mycket Apple bryr sig om Ipads systemarkitektur. Det finns ingen anledning till varför Apple inte skulle ägna lika mycket eller mer energi åt Macens processorer när de byter från Intel till sin egen chip-design. Det kommer bli fantastiskt."

Notera hur John Gruber skriver när, inte om.

Vid det här laget är det nästan någon sorts konsensus i Apple-kännarbranschen att Mac-tillverkaren kommer byta till arm-processorer inom en väldigt snar framtid, och även vi sällar oss till den skaran.

Vi skulle bli mer förvånande om Apple inte släpper en Mac med en helt egenritad processor i åtminstone en Mac-modell i framtiden. Arm-processorer finns förstås redan i flera Mac-modeller: Macbook Pro 2018, nya Macbook Air, nya Mac Mini samt Imac Pro. Här rör det sig om T2-chipet, en hjälpprocessor som egentligen är en modifierad Iphone 7-processor.

Men vilken Mac blir först? Vi skulle satsa våra kort på någon av nedanstående maskiner.

Macbook 2017
Foto: Roman Loyola/IDG

En Macbook med ny insida

När Apple kastade in Macbook Air i Macbook-mixen blev utbudet av bärbara Macar ännu mer yvigt, om möjligt. För Mac-spekulanten (som vill ha bärbart) finns nu Macbook 12 tum, Macbook Air 13 tum, Macbook Pro 13 tum utan Touch Bar, och dessutom nya Macbook Pro med Touch Bar i två storlekar och med olika interna komponenter.

Särskilt Macbook är svår att passa in i detta upplägg. Visst är det den absolut lättaste, minsta bärbara Mac som går att få tag på, men på insidan finns komponenter från förra året, T2-chipet saknas, och dessutom kostar den aningen mer än Macbook Air.

Macbook är onekligen redo för en uppdatering – så tänk om denna uppgradering i själva verket innefattar en ny design med ett Apple-chip på insidan?

Macbook är en lämplig Mac för att ta det första klivet till en ny processorarkitektur. Liksom Ipad Pro har Macbook ingen kylande fläkt på insidan, vilket betyder att det kommer bli viktigt med en processor som presterar bra utan att generera för mycket värme.

Ända sedan Macbook lanserades 2015 använder datorn Intels strömsnåla Y-processorer för att mäkta med denna kombination. Men om det är något Apple visat med sina A-chip i Iphone och Ipad är det att man klarar att tillverka högpresterande chip som inte slukar stora mängder ström. Apples A12X klår även det Intel Core i7-chip som är tillval till Macbook i Geekbench-tester – med råge.

En A-processor skulle låta Macbook tillföra något nytt istället för sin just nu lite konstiga position i Macbook-utbudet. Möjligen skulle Apple också kunna hålla lite lägre priser (drömma kan vi), då kostnader för integrering skulle minska och möjligheter att planera tillgången gissningsvis skulle bli både enklare och effektivare.

Allt sammanräknat är Macbook den ideala kandidaten för ett första Mac-kliv in i arm-processorvärlden. Men det finns också en annan möjlighet i en annan dator, och intressant nog är denna dator raka motsatsen till Macbook.


Förra och nuvarande generationen Mac Pro
Förra och nuvarande generationen Mac Pro

Nästa generation Mac Pro

Vi vet extremt lite om den Mac Pro som Apple har lovat att visa upp redan nästa år. Inga läckta bilder, ritningar, ingenting. Inte mer än Apples egna ord om att den ska bli modulär, vad det nu kan tänkas innebära. Men tillsammans med nyligen återupplivade Macbook Air och Mac Mini ska även Mac Pro – proffsdatorn som Apple egentligen hade tänkt lägga ned – alltså komma i en helt ny version redan nästa år.

Och tänk om den här stationära proffsdatorn innehåller en intressant överraskning i form av en Apple-ritad processor?

Det kan låta som en lätt bisarr idé för en proffsdator som måste vara den snabbaste Mac som går att köpa om den ska ha någon form av existensvärde. Men framför allt ur ett strategiskt perspektiv kan det ändå vara en rätt bra idé.

Om någon ska ta på sig en massiv, strukturell förändring över kommande år, vill man verkligen att denna helt nya, top-of-the-line proffsdator – som förmodligen inte kommer bytas ut på flera år – då ska vara bunden vid gammal teknik? Eller vore det klokare att låta denna dator vara en ledstjärna för var Mac-plattformen faktiskt är på väg?

Det skulle också ge Apples lätt stökiga utbud av proffs-datorer lite tydligare inriktning. Förutom den redan kraftfulla Imac 5K har Apple för inte så länge sedan lanserat Imac Pro, med tydligt fokus på proffsanvändare. På det finns också nya Mac Mini med en inte alls hjälplös sexkärnig Core i7-processor som tillval, utbytbart arbetsminne och snabb ssd-lagring.

Så var kommer Mac Pro in i bilden? Den skulle kunna göra precis vad en flaggskeppsprodukt ska göra – peka ut riktningen för resten av Apples proffs-datorer, och Macar överhuvud taget. Speciellt en dator som Mac Pro siktar på en målgrupp som inte sällan gör allt för att tänja på gränserna.

Visst, detta scenario är inte lika troligt som att lilla Macbook blir först ut. Speciellt eftersom prestanda och kompatibilitet är viktiga faktorer för en ny stationär proffsdator. Även om A12X i Ipad Pro uppvisar Geekbench-siffror i klass med sexkärniga Macbook Pro 15 tum, finns frågetecken om ett Apple-chip kan leverera nog med prestanda i en maskin där just prestanda är den enskilt viktigaste faktorn för ett köp.


Apple A12

Tiden är mogen för en Mac med Apple-processor

Naturligtvis finns ännu fler saker att ta hänsyn till, såsom kompatibilitet mellan systemarkitekturerna. Men vid det här laget, när Intel har stött på mängder av problem med sitt (välbehövliga) skifte till en tionanometersprocess samtidigt som Apple med chip-tillverkaren TSMC i spetsen redan är nere på sju nanometer, känns det mer troligt än någonsin tidigare att Apple kommer byta till sina egna processorer.

Precis som skiftet från Power PC till Intel under 00-talet lär det handla om en flerårig process, men den är allt annat än otänkbar. Fördelarna är helt enkelt för stora för att inte påbörja ett sådant skifte, både vad gäller presenta, energieffektivitet, integration, hela logistikkedjan (Apple slipper förhålla sig till Intels skakiga tidslinjer) och inte minst vad det innebär för att förena IOS och Mac OS på ett nytt sätt för 2020-talet.

Läs också! Därför är Imac Pro början på en ny era för Macen

Mac är numera Apples enda produktkategori som inte huvudsakligen använder sig av företagets egna cpu:er. Det finns naturligtvis ingenting som säger att det måste förbli så.

2020 kommer Apple ha tio års erfarenhet av att använda egen-designade processorer i sina prylar. Apple har dessutom redan genomfört två stora processorskiften tidigare, och det har gått lite smidigare för varje gång. Att Apple inte byter till egna processorer känns nu som det mindre troliga scenariot.

WWDC 2019 skulle vara ett perfekt tillfälle att annonsera starten på Apples nästa processor-resa. Och kanske får vi se någon av ovan nämna datorer då, med en ”A13X” på insidan. Vi satsar våra kort på en ny Macbook.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13490 kr.

Bästa pris just nu: 11069 kr