Senaste uppdateringen (2018-12-14):

Blogg-appen kan återigen laddas ned från App Store, efter att under en månads tid varit helt bortplockad från Apples app-butik. Det meddelar Tumblr på sina egna supportsidor.

För drygt en månad sedan plockade Apple bort appen från App Store. Först utan förklaring, sedan kom det fram att barnpornografi hittats på plattformen. Sedan dess har Tumblr lovat att appen ska komma tillbaka – men den här gången kommer man helt stoppa allt ”vuxet innehåll” på Tumblr.

De nya reglerna gäller från och med 17 december men redan nu är Tumblr-appen alltså tillbaka på App Store, även i Sverige.


Uppdatering (2018-12-03):

Tumblr stoppar all porr efter App Store-incidenten

För ett par veckor sedan försvann Tumblr-appen från App Store och det visade sig att orsaken var att användare hade lyckats kringgå filter och publicerat barnporr på plattformen. När Apple fick nys om det stängdes appen omedelbart av.

Tumblr har sedan dess sagt att man jobbar med Apple för att kunna komma tillbaka till butiken. En åtgärd som lär hjälpa rejält på den fronten är att Tumblr nu har meddelat att allt ”vuxet” material snart förbjuds på plattformens mikrobloggar.

Det gäller bilder och videor så väl som illustrationer som föreställer människor som har sex, genitalier och kvinnliga bröstvårtor. Undantag gäller bland annat för bröstvårtor i icke-sexuella situationer som amning, bloggar som handlar om hälsa på olika sätt (könskorrigeringar exempelvis), och erotiska texter utan några bilder.

Den nya regeln börjar gälla 17 december och alla inlägg som flaggas som ”vuxna” kommer bli osynliga för besökare (författarna själva kan fortfarande se dem i ett privat läge). Tumblrs vd skriver att beslutet har fattats efter flera månaders diskussioner och nämner inte Apple.