För ett par veckor sedan försvann Tumblr-appen från App Store och det visade sig att orsaken var att användare hade lyckats kringgå filter och publicerat barnporr på plattformen. När Apple fick nys om det stängdes appen omedelbart av.

Tumblr har sedan dess sagt att man jobbar med Apple för att kunna komma tillbaka till butiken. En åtgärd som lär hjälpa rejält på den fronten är att Tumblr nu har meddelat att allt ”vuxet” material snart förbjuds på plattformens mikrobloggar.

Det gäller bilder och videor så väl som illustrationer som föreställer människor som har sex, genitalier och kvinnliga bröstvårtor. Undantag gäller bland annat för bröstvårtor i icke-sexuella situationer som amning, bloggar som handlar om hälsa på olika sätt (könskorrigeringar exempelvis), och erotiska texter utan några bilder.

Den nya regeln börjar gälla 17 december och alla inlägg som flaggas som ”vuxna” kommer bli osynliga för besökare (författarna själva kan fortfarande se dem i ett privat läge). Tumblrs vd skriver att beslutet har fattats efter flera månaders diskussioner och nämner inte Apple.