Internet och information

Rond 4: Vem är Sveriges statsminister?
Det är väl i och för sig en något oklar fråga för vem som helst att svara på i nuläget, men i denna andra omgång ställer vi frågor där våra assistenter måste hämta information på internet.

Siri vs Google Assistent på svenska

Siri gör oss inte förvånade här. Visserligen nämns Stefan Löfven i ett av svaren, men Siri ger inget definitivt svar på frågan – utan bara ett klassiskt Siri-svar när den inte vet vad det verkliga svaret är: ”Det här hittade jag på webben om Sveriges statsminister”.

Med Google Assistent får vi ett kort och enkelt svar, och kan dessutom fortsätta kolla på bilder, eller ställa fler frågor om längd, lön, utbildning och så vidare med bara ett knapptryck. Information och sök är Googles hemarena, så vi är inte förvånade över att Google vinner denna rond.

Vinnare: Google Assistent.


Siri vs Google Assistent på svenska

Rond 5: Öppettider hos en butik
Halvvägs in i testet frågar vi båda assistenterna om öppettider på en specifik butik, en specifik veckodag. Och här blir det jämnt skägg – båda lyckas hitta rätt information om butikens öppettider och dess plats.

Vi håller dock Googles Assistent som vinnare här, med liten marginal. Dels för att vi vet att assistenten över tid och testat mot fler butiker, restauranger och kaféer lyckas hitta rätt fler gånger. Dels för att resultaten presenteras med Googles Maps gatyvyer, recensioner och vägbeskrivningar, istället för det lite informationsfattigare Kartor.

Vinnare: Google Assistent.


Siri vs Google Assistent på svenska

Rond 6: Boka ett bord
Här är det inte tal om jämnt skägg längre, utan om att Assistent sopar banan med Siri. När Siri inte alls förstår vad vi överhuvud taget försöker säga, och sedan tror att vi vill skapa en kalenderhändelse av det hela, använder Assistent istället sin massiva informationsbank för att ta reda på vad vi vill. Google känner igen restaurangen vi söker efter (bara en sådan sak), och presenterar redan på första försöket rätt information.

Inte heller Assistent når ända fram till att faktiskt boka ett bord (inte ännu i alla fall) men vi får alla relevanta alternativ vi behöver för att ta nästa steg själva: Att besöka webbplatsen eller ringa direkt till restaurangen. Vinnaren är solklar.

Vinnare: Google Assistent.