Google Assistent har nyligen kommit till IOS på svenska, och självklart vill vi se om det kan ha något att erbjuda även för en IOS-användare.

Av förklarliga skäl sker testet på en Iphone med IOS-användare i fokus – Siri finns som bekant inte på Android. Vi testar på två Iphone-enheter för att se om Iphone-användare kan tjäna något på att installera Assistent.

Läs även: Röststyr dina prylar med Google Home

Siri är som bekant inbyggt i IOS, och bara ett knapptryck bort. Google Assistent måste vi ladda ned som en app från App Store, så redan där befinner sig Google-assistenten i ett underläge.

Siri vs Google Assistent på svenska

För den som gillar Googles sökfunktioner, vill kunna styra ett smart hem som inte är totalt investerat i Homekit, eller kanske köpt på sig Googles Home-högtalare kan det vara värt att installera. Snabbaste sättet att aktivera Google Assistent på en Iphone är att lägga till appen som en widget till vänster om hemskärmen. Eller (fortfarande en omväg men ändå det bästa alternativ som finns) installera en Siri-genväg via appen Genvägar. Då kan vi kan aktivera Google Assistent med hjälp av Siri – "Hej Siri, Ok Google.”

Systemfunktioner

Rond 1: Skicka ett meddelande
Vi börjar med en enkel uppgift som vilken digital assistent som helst värd att kallas just assistent borde kunna, nämligen att skicka ett meddelande. Siri har mäktat med detta ända sedan från början år 2011, och har inga problem att förstå svenska sedan några år tillbaka. Sedan 2017 kan vi dessutom skicka meddelanden även med hjälp av tredjepartsappen Whatsapp. Inga överraskningar här.

Läs även: Så kommer du igång med Apple Homekit

Även Google Assistent klarar av att skicka meddelanden med hjälp av Apples egna Imessage. Vi kan även använda assistenten för att skicka meddelanden med hjälp av Viber och Whatsapp.

Vinnare i första ronden blir ändå Siri. Detta för att det är aningen smidigare att använda en röstassistent som är integrerad i systemet redan från start. Vi kan skicka ett meddelande bara med ett ”Hej, Siri”, medan Google Assistent kräver att vi öppnar appen, alternativt sveper till vänster på skärmen och trycker på den widget vi lagt till där. Eller tar en omväg via Siri, men då kan vi lika gärna fortsätta med Siri istället. Det kräver dessutom ett par extra klick för att verkligen få iväg meddelandet till slut, men Google Assistent kommer ändå betydligt närmare än vi trodde här.

Vinnare: Siri.


Siri vs Google Assistent på svenska
"En timer är redan igång, vill du ersätta den?", frågar Siri, medan Google Assistent utan problem kan räkna ned två saker samtidigt.

Rond 2: Ställa en timer
Vi fortsätter testa grundläggande funktioner, men även här glänser Googles Assistent lite mer än vi trodde. Visserligen är det aningen krångligare att använda Assistent på IOS jämfört med Siri, men det faktum att vi kan ställa fler än en enda timer gör oss lite extra glada i Google-assistenten.

Siri har aldrig kunnat detta, med med Google Assistent kan vi hålla reda på både såsen och pastavattnet på samma gång. Tänka sig att det skulle vara ett problem år 2018.

Vinnare: Google Assistent


Siri vs Google Assistent på svenska

Rond 3: Spela en podcast
I denna tredje rond testar vi något som kan vara riktigt bra att ha en digital assistent till. Istället för att gå till vår podd-app, scrolla till podden vi vill spela och sedan trycka på play, vill vi såklart göra något så enkelt som att bara säga namnet på det vi vill lyssna på.

Och det fungerar (med vissa reservationer) med Siri numera. Nyckeln här är appen Genvägar, som gör att vi kan spela in en egen fras för en podd, exempelvis kan vi säga "Spela atp” och då starta det senaste avsnittet av Accidental Tech Podcast.

Med Google Assistent på IOS lyckas vi inte med detta. Så djup tillgång har inte appen till systemet. Assistenten kan visserligen ta oss till rätt hemsida, men inte sätta igång själva podden.

Genvägar i IOS kräver egna anpassningar för att få det här att fungera, men det är ett smart tillägg som vi gärna använder med Siri. Och som gör att Siri faktiskt tar hem denna rond.

Vinnare: Siri

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning