Brandvarnare väldigt viktiga, men inte alltid så smarta prylar. Netatmos nya Smart Smoke Alarm är dock en brandvarnare värdig ett smart, uppkopplat hem. Smart Smoke Alarm är en optisk varnare med tio års uppgiven batteritid. Prislappen på över 1 000 kronor är betydligt saftigare än vad de flesta högst vanliga brandvarnare kostar – så vad tjänar vi egentligen på att köpa en smart variant?

Ganska många ganska smarta funktioner visar det sig. Förutom att varnaren självtestar sig då och då och dessutom påminner dig en gång om året (en standardinställning som kan ändras) om att testa ljudet får vi också notiser i mobilen i realtid om varnaren upptäcker rök. Vanliga ljudsignaler på 85 decibel avges naturligtvis också.

Test Netatmo Smart Smoke Alarm

Kopplar vi dessutom brandvarnaren till en befintlig Homekit-hubb kan vi (och alla som är kopplade till samma hem) få notiser i mobilen även när vi inte är hemma, för att sedan kunna agera på lämpligt sätt. Brandvarnaren kan även trigga andra prylar om den upptäcker rök, och exempelvis tända alla hemmets smarta lampor för att lättare ta sig ut ur bostaden.


Test Netatmo Smart Smoke Alarm

Enkel installation utan hubb-krav

Installationen är ungefär så enkel den kan bli. En hållare skruvas fast i taket med medföljande skruv och plugg, och där fäster vi sedan själva brandvarnaren. Varnaren bör fästas minst 50 centimeter från en vägg.

Inga dyra hubbar eller styrenheter behöver kopplas in, utan det räcker med en wifi-uppkoppling och ett konto i Netatmos tillhörande app för att få det hela att fungera. Netatmo har förvirrande nog flera olika appar för sina prylar, men till just brandvarnaren är det Netatmo Security som ska användas.

Även om nätet ligger nere fungerar den vanliga ljudsignalen som kan varna personer som är hemma i bostaden. Larmet kan sedan tystas direkt från mobilen, så (vid falskt alarm) slipper vi klättra upp mot taket med fingrarna tryckta mot öronen.

Test Netatmo Smart Smoke Alarm
Enheten kan integreras i automationer i Apple Hem-app.

Är mobilen någon annanstans kan vi också trycka direkt på varnaren för att stänga av alarmet. Vi gillar att Netatmo har gjort enheten användbar även utan internet, de viktigaste basfunktionerna finns kvar även om andra saker inte fungerar.

Under testperioden drabbas vi lyckligtvis inte av några bränder eller rökutveckling, så vi har inte testat varnaren i skarpt läge. Däremot rostar vi en brödskiva alldeles för länge, något som utlöser larmet omedelbart med ett högt tjutande. Notiser plingar till på vår mobil, i både Netatmo-appen och Hem-appen, och alla som är anslutna till samma hem får notiser om den upptäckta faran. Samtidigt triggas också den automation vi satt igång som tänder alla uppkopplade lampor i bostaden.

Test Netatmo Smart Smoke Alarm
Vare sig vi är hemma eller någon annanstans lär det vara svårt att missa att något inte står rätt till.
Test Netatmo Smart Smoke Alarm
En tidslinje visar vad som hänt.

Det är en oklanderlig funktion, men ska vi fylla flera av hemmets rum (rekommenderat att ha åtminstone i sovrum, trappor och hallar) blir det snart dyrt för en pryl som vi förhoppningsvis aldrig behöver använda. Påminnelserna i mobilen om att ljudtesta och att kontrollera batteriet är så klart bra att ha, men det är också saker vi kan ställa in som påminnelser i en vanlig kalender. Det finns heller inga andra sensorer i enheten som skulle kunna göra den ännu viktigare, som en kolmonoxidsensor eller en värmesensor som skulle kunna hjälpa den optiska sensorn att upptäcka en brand.

En brandvarnare kan köpas för en tiondel av vad Netatmos uppkopplade modell kostar och ändå göra ett livsviktigt jobb, men med en uppkopplad modell som denna får vi notiser även när vi inte är hemma, påminnelser, och vi kan tända hemmets smarta lampor helt automatiskt. Det är kan ju trots allt vara en väl investerad tusenlapp om olyckan är framme.