Testad produkt: Apple Smart Keyboard Folio for iPad Pro (SV)
Rek. pris: 2 149 kronor (11 tum). 2 349 kronor (12,9 tum) hos Apple.
Pris: Från 2 085 kronor hos Prisjakt (11 tum). 2 279 kronor (12,9 tum).

Med årets Ipad Pro kom också en ny version av Apples egna tangentbord för proffsplattan, med en ny design, och dessutom ett extra ord i namnet – nu har tangentbordet det långa namnet Smart Keyboard Folio. Folio anger att tangentbordet är mer av ett heltäckande fodral som skyddar även baksidan, något tidigare modell inte gjorde.

Designmässigt är det här ändå en väldigt anonym skapelse. Färgen är grå och inga andra alternativ finns. Känslan i materialet på baksidan är som en blandning av fejkläder och det material Apple använder i sina silikonskal.

Läs också! Ipad Pro: Apples bästa Ipad någonsin – men för vem?

Test Smart Keyboard Folio för Ipad Pro

Det fungerar oklanderligt, men andas inte direkt premium. Det här är till och med en av få Apple-produkter som är helt utan Apple-logga. På håll ser det ut som att det lika gärna skulle kunna vara en Microsoft Surface-dator vi arbetar på.

Tangenterna är det dock inget större fel på. De är klädda i samma tåliga material som tidigare och är trevliga att skriva på. Det här är för övrigt ett nästan helt vattentät konstruktion (förutom de små lufthålen på baksidan), och även om vi inte uppmanar någon att testa i onödan bör tangentbordet klara av en vält kaffekopp bättre än ett Macbook-tangentbord.

Tangenterna har, precis som tidigare, lite längre slaglängd än den senaste generationen Macar. Överlag gillar vi tangenterna, och visst går det alldeles utmärkt att skriva längre texter på tangentbordet. Med 12,9-tumsversionen som vi testar här, har vi dessutom ännu lite mer utrymme att röra oss på.

Test Smart Keyboard Folio för Ipad Pro
Foto: AppleElvatumsversionen har halva tangenter för å och ä, men är annars ett i princip fullstort tangentbord.

Liksom tidigare finns fortfarande inga mediaknappar ovanför sifferraden som det gör på de flesta tangentbord från tredje part. Vill vi höja volymen får vi sträcka oss till toppen av enheten. Vill vi pausa musiken får vi sträcka oss till högra sidan av enheten, svepa ned Kontrollcenter och trycka på paus. Det hade underlättat om det fanns åtminstone ett kortkommando för detta, men ännu hellre en riktig play-/pausknapp.

Som tidigare drivs tangentbordet uteslutande av ström från Ipad via Smart Connector, som nu sitter på baksidan. Vi klickar fast tangentbordet med magneterna – och slipper sedan tänka på vare sig parkoppling eller att ladda batteriet i tangentbordet. Också det precis som tidigare.

Test Smart Keyboard Folio för Ipad Pro
Nya Smart Keyboard till vänster, gamla modellen till höger.

Vad som inte är som förr är att basen på tangentbordsfodralet nu består av en enda, hård platta, istället för att som tidigare vara böjd på ena tredjedelen.

Det kommer med några fördelar, och ett par nackdelar. En fördel är att vi kan luta Ipad Pro i två olika lägen medan tangenterna är framme. En annan är att den längre plattan står stadigare i vårt knä. Ipad Pro har därmed blivit aningen mer laptop-lik i att den inte är helt omöjlig att använda sittandes i en soffa eller fåtölj. Tvärtom känns den rätt stadig. Däremot är skärmen aningen ostadigare än tidigare, oavsett var vi sitter. Trycker vi hårt längst upp på skärmen skakar den till aningen mer än tidigare, men inte riktigt så att det stör.

Test Smart Keyboard Folio för Ipad Pro

Ytterligare en nackdel är att vi inte hittar något sätt att ställa upp Ipad i ett liggande läge (se bild), vilket är extra synd om vi vill använda Ipad Pro mer som en liggande ritplatta. Då får vi plocka loss plattan och luta den mot något annat istället.

Test Smart Keyboard Folio för Ipad Pro

Det finns heller inget sätt att sätta plattan i det media-läge som fanns med förra generationen Smart Keyboard, där vi kunde vika undan tangentbordet och bara ha skärmen framme. Perfekt på ett trångt frukostbord, eller för att läsa ett recept på köksbänken utan att behöva smutsa ned tangenterna medan vi lagar mat.

Test Smart Keyboard Folio för Ipad Pro

Tangentbort + Ipad = nästan som en laptop

Tangentbordskompabiliteten har blivit ännu lite bättre i senare versioner av IOS, exempelvis med möjlighet att söka efter en app med tangentbordet och sedan stega bland alla typer av sökresultat med piltangenterna.

Att trycka två gånger på mellanslag för att börja använda plattan är kanske det mest användbara tipset. En gång för att väcka skärmen, som då läser av vårt ansikte med Face ID. En gång till för att gå direkt till hemskärmen. På så sätt kan vi logga in med bara två tangenttryck, utan att nudda skärmen.

Ju mer vi slipper sträcka oss till skärmen, desto bättre. Ett tangentbord av någon form har alltid varit en bra idé för alla som vill använda sin Ipad till mer än att bara kolla på video, och med IOS 12 på en Ipad Pro av senaste snitt är det ännu mer sant än tidigare.