Webbplatsnotiser är ett oskick många webbutvecklare har börjat med de senaste åren. Var och varannan sajt frågar om du vill tillåta notiser så fort du öppnar dem, och råkar du klicka ja kan du snabbt dränkas i en flod av meddelanden om ditten och datten.

Olika webbläsare har olika sätt att hantera dessa notiser. Här går vi igenom hur du sållar och får kontroll över notiserna i Safari, Chrome, Firefox och Opera.

Safari

Safari

Apples inbyggda webbläsare har inställningar för webbplatsnotiser i Inställningar -> Webbplatser. Välj Notiser från listan till vänster. Här finns två saker du kan göra. För webbplatser som redan har frågat om lov kan du antingen byta från Tillåt till Neka eller helt ta bort inställningen genom att markera den och klicka på Ta bort. Du kan markera flera åt gången.

I inställningarna kanske du ser alternativet Tillåt att webbplatser begär tillstånd att skicka push-notiser. Kryssa gärna ur det om du inte vill få några frågor om notiser, men tyvärr verkar det finnas i bugg i Safari (vi har testat version 12.0.1) som gör att det inte alltid fungerar.

Chrome

Chrome

Öppna Inställningar, skrolla till botten och klicka på Avancerat. Fortsätt skrolla ner och välj Innehållsinställningar -> Aviseringar. Här hittar du en lista över webbplatser med tillstånd att skicka notiser, som nekats notiser, och en inställning för att aktivera möjligheten att fråga. Vill du inte alls få notiser klickar du på reglaget till höger om Fråga innan något skickas så stängs frågorna av och det står Blockerat istället.

Firfox

Firefox

Öppna Inställningar, klicka på Sekretess & Säkerhet till vänster. Skrolla ner till sektionen Rättigheter och klicka på Inställningar till höger om Aviseringar. Här finns en lista som i Safari med inställningen för varje webbplats som har frågat. Längst ner kan du kryssa i Blockera nya förfrågningar om att tillåta meddelanden om du inte vill få några frågor om notiser.

Opera

Opera

Som vanligt öppnar du programmets inställningar. Klicka sedan på Avancerat i listan till vänster, följt av Sekretess & säkerhet. Välj sedan Inställningar för innehåll -> Meddelanden. Opera är släkt med Chrome och har en liknande sida där blockerade sajter och tillåtna sajter ligger i två separata listor. Överst finns också samma reglage för att stänga av Fråga innan något skickas.