Dock är en av Mac OS signum. Hyllan med programikoner som visar favoritprogram och dina just nu öppna program, minimerade fönster och mappar som Hämtade filer har hängt med sedan Mac OS X 10.0 för snart tjugo år sedan.

Under de åren har inte jättemycket hänt med dockan. Apple har ändrat designen flera gånger och lagt till ett par funktioner. Men i stort sett är den sig lik.

Det innebär även att en del irriterande problem som kan uppstå med dockan också har hängt med. I den här artikeln går vi igenom hur du löser de vanligaste problemen.

Inställningar för dockan

Dock försvinner

Om dockan vägrar stanna kvar på skärmen och försvinner hela tiden har du förmodligen råkat ställa in den på att döljas automatiskt. Öppna Systeminställningar -> Dock och se till att Göm och visa Dock automatiskt inte är ikryssad.

Dock vägrar försvinna

Du kan också drabbas av precis motsatt problem, det vill säga att dockan borde döljas automatiskt men stannar kvar. Det verkar vara en bugg som dyker upp i vissa situationer och det enklaste sättet att kringgå den är att hålla pekaren över en programikon i dockan tills namnet syns. När du sedan flyttar undan pekaren igen ska dockan döljas som den ska.

Dock visar program som inte är öppna

Mojave har en nyhet i dock som kan förvirra dig innan du vant dig. Systemet visar nämligen senaste program i en avdelning till höger om de permanenta programmen i dockan, även när du har stängt av dem. Som mest visas tre avslutade men nyligen öppna program. Gillar du inte funktionen stänger du av den genom att kryssa ur Visa de senaste programmen i Dock i Systeminställningar -> Dock. Många dock-inställningar kommer du åt enbart genom att ctrl/höger-klicka någonstans i dockan, men inte den här.

Radera inställningsfilen

När vanliga fixarna inte hjälper

Om du har försökt fixa något av ovanstående problem men problemet håller i sig kan det bero på att dockans inställningsfil har gått sönder. Då är det enklaste att radera den och göra om alla inställningar.

Öppna Finder, håll nere alt-tangenten och välj Gå -> Bibliotek. Gå sedan vidare till mappen Preferences och leta upp filen com.apple.dock.plist. Dra den till papperskorgen. Du kan sedan antingen starta om datorn eller öppna Terminal och köra följande kommando för att starta om dockan: killall Dock