Under söndagskvällen sände sajten Axios en intervju med Apple-vd:n Tim Cook på amerikanska HBO, ledd av journalisterna Ina Fried och Mike Allen. Intervjun handlade till stor del teknikbranschen, synen på integritet och rätten till privatliv, där Apple med Tim Cook i spetsen har varit en framstående förespråkare under längre tid.

Apple-chefen berättade bland annat att han ser en lagstiftning om integritetsfrågor och privatliv på nätet som något ofrånkomligt i USA. Han fick också chans att svara på frågan om hur Apple – samtidigt som man kan kritisera konkurrenter för att tjäna pengar på sina användare – tar emot miljarder från Google för att företaget ska få vara förstahandsvalet som sökmotor på Apples produkter, en tjänst som gör pengar på användardata.

Läs mer! Så många miljarder betalar Google för att finnas på din Iphone

– Det här är inte en fråga om privatliv mot vinster mot tekniska innovationer, det är en falsk dikotomi, sade Cook. Vad vi har gjort, är att din enhet har en fantastisk kännedom om dig, men jag behöver inte ha allt det som ett företag.

Ina Fried, uppenbart inte nöjd med svaret, ställde frågan igen:

– Om du verkligen vill användaren ska vara helt fri, varför tar ni emot (Googles) pengar?

Cook svarade:

– Först och främst tycker jag att deras sökmotor är bäst, och det är väldigt viktigt. För det andra, titta på vad vi har gjort med de kontroller vi har byggt in. Vi har privat surfning. Vi har begränsning av intelligent spårning. Så vad vi har försökt göra, är att hjälpa våra användare. Det är inte perfekt, jag är den första att erkänna det, men man kommer långt med att hjälpa till.

Mer kan läsas hos Axios, men i skrivande stund finns inte hela intervjun tillgänglig.