Trött på att skrivbordet på Macen är en enda röra? Att hålla skrivbordet rent och snyggt är något många Macanvändare gärna vill, men det är inte alltid så lätt. Skrivbordet är trots allt en praktisk avlastningsyta för filer du jobbar med tillfälligt på något sätt, eller inte har ett naturligt hem.

Skärmdumpar är just en sådan sorts filer. Som standard hamnar dessa på skrivbordet och ofta har vi dem bara till något en stund, till exempel för att spara en bild av en strulande webbplats, en orderbekräftelse som inte har dykt upp på mejlen än, eller något annat viktigt men flyktigt ändamål.

Det finns många sätt att skapa bättre ordning på skrivbordet, från månatliga städdagar till att helt enkelt aldrig lägga något där och omedelbart flytta filer som hamnar där till andra mappar.

Unclutter är ett smart litet verktygsprogram som kan hjälpa dig. Det skapar en slags byrålåda som dyker upp när du skrollar nedåt från övre kanten av skärmen (dra alltså muspekaren allra längst upp mot kanten av skärmen, ovanför menyraden, och skrolla nedåt). I lådan finns tre avdelningar där den mittersta är den viktigaste. Den heter Files och är precis det som Skrivbordet ofta får vara: en tillfällig lagringsplats. Drar du en fil eller något annat till toppen av skärmen öppnas Unclutter automatiskt utan att du behöver skrolla.

Unclutters fil-låda fungerar som en vanlig mapp i Finder och du kan dra filer och mappar från Finder till programmet och sedan dra dem därifrån till sina slutdestinationer (eller papperskorgen) när du vet vart de ska.

Tar du ofta skärmdumpar kan du underlätta för dig själv genom att automatiskt skicka dessa till Unclutter. Det gör du så här:


Visa i Finder
  1. Visa Unclutter-gränssnittet, klicka på det lilla kugghjulet uppe till höger i Files-lådan och välj Show in Finder.
  2. Mappen Unclutter använder i bakgrunden för sin lagring öppnas i Finder. Markera själva mappen FileStorage och tryck alt-cmd-c för att kopiera den som sökväg.
  3. Öppna Terminal, skriv in: defaults write com.apple.screencapture location
  4. Lägg till ett mellanslag sist följt av raka citattecken och klistra sedan in sökvägen du nyss kopierade. Avsluta med raka citattecken igen, följt av retur.
Terminal
Så här ska det se ut i Terminal, men med den exakta sökväg du kopierade i steg 2.

Har du andra program som automatiskt sparar filer till skrivbordet kan du ställa in även dessa att spara till Unclutters mapp.