Tre år efter att den första generationen Apple Pencil lanserades får vi nu se en ny version av pennan. Apple Pencil har alltid varit väldigt precis, med hög tryckkänslighet, låg latens och nästan inget lagg. Men på flera andra sätt är den minst sagt bristfällig. Därför är vi mer än glada att Apple Pencil generation två nu är betydligt bättre på det mesta.

Läs också! Ipad Pro: Apples bästa Ipad någonsin – men för vem?

Fem sätt Apple Pencil är så mycket bättre nu

1. Bättre laddning

Att ladda gamla Apple Pencil kändes alltid lite dumt. Visst är det en god idé att kunna ladda pennan direkt från sin parkopplade Ipad när vi är på språng‚ utan att behöva leta upp vare sig sladd eller vägguttag. Men att ha pennan utstickandes från lightning-kontakten ser dumt ut, och dessutom är den allt som oftast urladdad när vi behövde den.

Fem sätt Apple Pencil är så mycket bättre nu
Så ser det ut med gamla Ipad Pro och gamla Apple Pencil, som båda fortfarande säljs.

Nu kan laddningen ske obemärkt. Apple Pencil laddas numera på samma sätt som den förvaras på – magnetiskt och induktivt, direkt på plattans ena långsida. Vi slipper fortfarande leta upp sladd och vägguttag, men nu är laddningen inte lika löjlig. Och så länge Ipad har ström är pennan är alltid fulladdad nästa gång vi behöver den.


Fem sätt Apple Pencil är så mycket bättre nu

2. Bättre förvaring

Ända sedan dag ett har Ipad Pro saknat ett sätt att förvara Pencil, vilket har känts väldigt olikt Apple. Det var en icke-komplett lösning redan från början. Som tur är finns skal och fodral från tredjepartstillverkare med hållare för pennan, men Apple har aldrig tagit tag i problemet själva. Förrän nu.

När vi klickar fast pennan på sidan med hjälp av några av de totalt 102 magneter som finns i nya Ipad Pro vet vi var vi har pennan är, och att den laddas upp. Vi slipper därmed köpa någon separat mackapär bara för att förvara den. Och den verkar sitta rätt bra där. Det är möjligt att knuffa bort pennan från sin plats av misstag, men även när vi har satt Ipad Pro i en väska har pennan suttit kvar relativt bra.


Fem sätt Apple Pencil är så mycket bättre nu

3. Bättre yta

Nya Pencil har en matt yta istället för som tidigare, en glansigt hal yta. Det gör pennan mindre repkänslig, och framför allt mindre hal.


Fem sätt Apple Pencil är så mycket bättre nu

4. Bättre form

Pencil har numera en platt sida. Främst är det nog för pennan ska kunna fästa mot sidan på Ipad Pro på bästa sätt. Men det betyder också att pennan inte rullar iväg när vi sätter den på ett bord.

Tidigare fanns vikter inuti pennan som skulle hålla den still på ett bord, men en platt sida är betydligt bättre på att hålla Pencil på plats.

En sak till: utan lightning-port på pennans ena sida finns inte heller det där "locket" som var så lätt att tappa bort.


Fem sätt Apple Pencil är så mycket bättre nu

5. Bättre på att byta verktyg

Pencil har aldrig haft några knappar, även om både det och ett sudd i pennans andra ände har efterfrågats av dess användare. Men nu finns (precis som på Airpods) gester för att styra vissa funktioner.

En accelerometer känner av när vi dubbeltrycker var som helst på pennans nedre del. Från början fungerar detta för att byta mellan sudd och tidigare verktyg, men detta justeras från inställningarna. Att utvecklare dessutom kan göra lite vad de vill med den här funktionen är så klart ännu bättre.


Inga nackdelar då?

Jo, visst. Dels kommer alla dessa nya funktioner till ett högre pris än tidigare (pennan kostar 1 495 kronor i Sverige), dels fungerar andra generationens Pencil bara med den senaste generationens Ipad Pro. Det gör det ännu dyrare att köpa en ny Ipad Pro om vi också vill använda en Pencil med plattan. För den med tajt budget kan det därmed vara värt att kolla in sjätte generationens Ipad, som har stöd för första generationen Apple Pencil.

Läs mer! Test: Så bra är nya Ipad 2018 med Apple Pencil

Den nya och delvis platta formen gör det också svårare att montera särskilda hållare för att förbättra greppet på pennan, nu när den inte är helt rund och när den laddas direkt på enheten.

Apple Pencil (2nd Generation) Pris vid test: 1490 kr.

Bästa pris just nu: 1430 kr