Apples Bilder är ett riktigt bra program för att organisera och spara bilder på Macen, för de som inte behöver ett kraftfullare program som Adobe Lightroom. Med digitalkameror i allmänhet och mobilkameror i synnerhet har det blivit väldigt enkelt att snabbt fylla Bilder-biblioteket med foton som tar upp väldigt mycket plats på Macens begränsade lagringsutrymme.

Ett sätt att hantera det är att flytta hela biblioteket till en extern hårddisk. Ett annat är att faktiskt rensa bland bilderna. Men städiver kan ibland leda till förhastade beslut, och raderade bilder du senare upptäcker att du hade velat ha kvar. Men hur gör du då, speciellt om du senare har lagt till nya bilder i biblioteket?

Många Macanvändare har i dag säkerhetskopior med Time Machine. Tyvärr har Bilder inte inbyggt stöd för Apples smarta backupsystem, så för att kunna återställa bilderna har du två val. Antingen återställer du hela biblioteket som det var innan du raderade bilderna, eller så krånglar du fram just de bilder du vill ha ur backupen.

Det föregående gör att du måste lägga in alla senare bilder igen, och även göra eventuella redigeringar du har gjort, så det är sällan ett alternativ.

Välj bibliotek

Så här gör du för att återställa utvalda bilder:

  1. Öppna Finder och gå till mappen Bilder i din hemmapp (om du inte har flyttat Bilder-biblioteket någon annanstans).
  2. Starta Time Machine och bläddra bakåt i tiden tills ett datum då du vet att bilderna du vill ha var kvar i biblioteket.
  3. Ctrl/höger-klicka på Bilder-bibliotek, välj Återskapa ”Bilder-bibliotek” till… och välj en plats att lägga kopian på, förslagsvis på en extern hårddisk då biblioteket kan ta upp mycket plats. Lägg den absolut inte i Bilder-mappen eftersom den då kommer skriva över ditt nuvarande biblioteket.
  4. När Time Machine är klar med återskapandet, håll nere alt-tangenten och starta Bilder. Då visas en dialogruta där du får välja vilket bibliotek du vill använda. Leta upp biblioteket du återställda från säkerhetskopian och öppna.

Nu kan du leta upp alla de bilder du ångrar att du raderade och exportera dem till en mapp på hårddisken. Därefter stänger du Bilder och startar programmet med alt nedtryckt igen. Välj ditt vanliga bibliotek och importera till sist de raderade bilderna. När du är klar och säker på att du verkligen inte behöver några fler av de raderade bilderna kan du radera den återskapade säkerhetskopian.