Här hittar du test av Parallels Desktop 15

Parallels förknippas ofta med att köra Windows på Mac, och även om det är ett vanligt användningsscenario kan virtualiseringsprogram som detta användas för många andra saker, som att på ett säkrare sätt prova en ny betaversion av Mac OS. En annat användningsområde kan vara att köra ett äldre operativsystem med kompatibilitet med äldre programvaror, exempelvis Final Cut Pro 7 som lämnades att sakta somna in efter att förra årets Mac OS High Sierra släpptes.

Version 14 – fokus på prestanda

Parallels Desktop är nu här i version 14, fullt optimerat för Mac OS Mojave. Version 14 handlar mindre om nya funktioner och fokuserar mer på prestandaförbättringar under skalet. Och det märks varje gång vi startar programmet. Processen är snabbare än någonsin tidigare, faktiskt 80 procent kvickare enligt Parallels egna siffror. Och i det här fallet har de god anledning att skryta om prestandan, på vår Mac startar programmet på under fem sekunder.

Eftersom många Mac-användare förlitar sig på Parallels Desktop för att köra Windows på sina maskiner, har mycket av företagets tid gått åt till att se till att just detta blir en bättre upplevelse i version 14. Windows-virtualiseringar samt dess program startar nu upp till 35 procent snabbare än tidigare. Även den förbättringen är märkbar, det här är det närmaste vi har kommit att köra Windows 10 på Mac.

En del kan tillskrivas en förbättrad och automatiskt hantering av videominnesanvändning. Istället för att gissa sig fram till hur mycket minne vi kan tänkas behöva eller att bara acceptera de rekommenderade inställningarna, kan Parallels nu balansera minnesanvändningen mellan vad som är tillgängligt och vad som faktiskt används av oss.

Smart, men tyvärr fungerar detta bara med nyare versioner av Microsofts operativsystem. Windows 8.1 och Windows 10 fungerade när vi testade, men inte Windows 7, Windows XP eller någon virtuell maskin med Mac OS, Linux eller Android.

Läs också! Test: Nya Macbook Air ger oss nästan allt vi önskat

Parallels håller rent

Ett annat steg i rätt riktning är en ny funktion för att rensa upp skivutrymme (logiskt nog kallad Free Up Disk Space). Parallels har i och för sig länge låtit oss manuellt återta värdefullt skivutrymme från varje virtuell maskin, men nu har funktionen inkorporerats i ett nytt fönster som också kan pausa respektive återuppta uppgifter, liksom möjligheten att (för Pro Edition-användare) arkivera mindre använda virtuella maskiner. Något som sparar ytterligare lite utrymme på enheten.

Test Parallels Desktop 14 för Mac
Nya verktyget Free Up Disk Space ger fyra funktioner i ett fönster. Att återta förlorat skivutrymme är klart enklare än tidigare.

Att ha allt på samma plats är inte bara enkelt. Det är också logiskt för alla som ofta hoppar mellan flera öppna virtuella maskiner. Alla dessa användare lär glädjas åt den nya funktionen Resource Monitor, som i realtid håller koll på cpu- och ram-användning, både för vår Mac och för alla aktiva virtuella maskiner. Nu behöver vi inte längre gissa oss fram till vilken virtuell maskin som mumsar upp för mycket av våra systemresurser.