Apples hantering av onlinekonton är lite av en djungel. Apple ID är själva kontona, men de används för tjänster som Icloud, Itunes och App Store. Du kan ha Apple ID med en Apple-adress (vilket är detsamma som ett Icloud-konto), men också med andra adresser (för Apples andra tjänster).

Det går att byta adress och därmed användarnamn på dessa konton, med vissa begränsningar. Om ett konto använder en Apple-adress – det vill säga slutar på icloud.com, me.com eller mac.com – kan du enbart byta till en annan sådan adress.

Att byta adress är praktiskt i flera situationer, bland annat om du har skapat kontot med en adress du inte kommer ha tillgång till för e-post längre (till exempel en företagsadress när du har sagt upp dig).

Du kan också vilja flytta en adress från ett konto till ett annat, om du till exempel har en mejladress du vill använda för epost men inte vill ha ditt Icloud-konto på. Då kan du skapa ett nytt Icloud-konto som får den adressen, samtidigt som du ger Icloud-kontot en ny adress som du aldrig behöver dela med någon eftersom du inte använder den för epost.

Välj ny
Välj en ny adress för att logga in på ditt Apple ID-konto.

Så här gör du:

  1. Logga in på det gamla kontot på appleid.apple.com.
  2. Klicka på Redigera till höger om Konto-sektionen och sedan på Redigera Apple-ID.
  3. Om du har en Apple-adress kommer du nu få en lista över tillgängliga adresser (för att lägga till nya använder du Lägg till fler under Tillgänglig på längre ner på sidan), men om du använder en icke-Apple-adress kan du helt enkelt fylla i en ny.
  4. Gå vidare, godkänn och bekräfta den nya adressen.
  5. Logga ut och logga sedan in på kontot du vill flytta adressen till. Om du vill flytta en Apple-adress till ett nytt Icloud-konto för att använda det för e-post får du först skapa ett nytt Icloud-konto med hjälp av en Mac eller IOS-enhet. Enklast är en Mac där du kan skapa ett tillfälligt användarkonto så att du slipper logga ut från Icloud.
  6. Följ steg två-fyra igen och ge det nya kontot din gamla adress.

För Itunes- och App Store-konton är dina köp kopplade till själva kontot och inte mejladressen, så detta är ett utmärkt sätt att inte riskera bli av med dina appar och annat på grund av en mejladress du kommer förlora tillgången till.