För första gången någonsin, eller åtminstone på många långa år, är de inbyggda högtalarna och ljudutgången på Apples nya Macar två separata enheter.

I alla andra nuvarande Macmodeller använder hörlurskontakten samma ljudenhet som högtalarna, och datorn växlar automatiskt mellan dem när du stoppar en sladd i kontakten. På nya Macbook Air och Mac Mini byts systemljudet fortfarande automatiskt, men bakom kulisserna sker det på ett annat sätt.

Den stora vinsten med separata enheter är att andra program fortfarande kan välja att skicka ljud till högtalarna trots att du har hörlurar inkopplade. I Systeminställningar -> Ljud -> Ljudeffekter kan du välja vilken enhet systemets olika varningsljud ska använda. Väljer du Inbyggda högtalare på en äldre Mac byts inställningen automatiskt till hörlurar så fort du ansluter dem, men i de nya maskinerna fortsätter de spelas upp i högtalarna.

Upptäckten gjordes av Rogue Amoeba, och gäller förutom nya Macbook Air och Mac Mini även Imac Pro och nya Macbook Pro som släpptes i somras. Det dessa maskiner har gemensamt är Apples T2-chip, så förmodligen kommer det komma till resten av Macfamiljen när de också bestyckas med det.