Mac Mini är Apples första dator på flera år utöver Mac Pro och Imac som använder vanliga ram-moduler. Imac Pro har det också, men att ta sig in till dem är minst sagt komplicerat.

Flera sajter har redan tagit fram guider till minnesuppgradering i datorn, bland annat Ifixit och Appleinsider. Ifixit har en detaljerad guide i 18 steg och klassar ingreppet som mediumsvårt. Det innebär att du förmodligen gör bäst i att låta bli om du inte tidigare har mekat på insidan av datorer. Jämfört med 27-tums Imac där du lyfter ett lock och stoppar i minnet är det betydligt krångligare.

Det har rått viss förvirring den senaste veckan kring huruvida minnesuppgradering på egen hand bryter Apples garanti, men så är det inte. Så länge du inte skadar datorn i processen och stoppar tillbaka Apples ram-moduler innan du tar den till Apple påverkar installationen inte garantin.

Viktigt att notera är alltså att om du uppgraderar minnet på egen hand måste du behålla Apples kretsar på ett säkert sätt (i skyddspåsar så de inte skadas av statisk elektricitet), så att du kan stoppa tillbaka dem om något annat går sönder i datorn.