En del MacWorld-läsare minns säkert Watch-appen Spotty (senare kallad Snowy). Den var utvecklad av en college-student som äntligen skulle ta Spotify till Apple Watch, men appen försvann dock så snart Spotifys advokater fick nys om projektet. Enligt Spotify skulle man utveckla en ny app tillsammans med Spotty-skaparen, men en lång tystnad följde.

Sedan dess har vi nästan helt gett upp hoppet om Spotify på Apple Watch. För den som vill kunna strömma musik direkt till klockan har alternativen varit att fortsätta vänta, eller att helt enkelt byta till Apple Music.

Men som en blixt från klar himmel visades en första betaversion av Spotify för Apple Watch nyligen upp, och bara ett tag senare släppte företaget sin första app för att styra Spotify från armen på Apple Watch.

Spotty-grundaren Andrew Chang ska ha anställts av Spotify för att jobba med appen, och det är så klart extra glädjande att se Spotify på Apple Watch i en tid då många stora appar som Google Maps och Instagram helt har försvunnit från Apples klockplattform.

Missa inte! Test: Apple Watch Series 4 – bäst har blivit mycket bättre

Test av Spotify på Apple Watch
Appen är översatt till svenska men inte anpassad för de nya, större skärmarna i Series 4.

Vi har tagit en titt på vad som alltså är Spotifys första egna, officiella Apple Watch-app. Vi kan snabbt konstatera att denna första version (som nu alltså efter en kort tid av öppen beta-testning finns tillgänglig för alla att ladda ned) fortfarande saknar ett par funktioner som många nog skulle förvänta sig i en app av den här typen. Det finns inget sätt att strömma musik över 4g-nätet direkt till klockan. Det är inte ens möjligt att strömma över wifi – mobilen, Ipaden eller datorn måste sköta uppspelningen, medan Watch-appen mest blir en fjärrkontroll.

Det finns heller inget offline-stöd, så vi kan inte spara ned offlinelistor att sedan ta med på löpturen. Det är synd eftersom det finns i Apple Music och äntligen fungerar med Podcaster sedan Watch OS 5.

Sparsmakad men användbar

Appen har ett väldigt enkelt gränssnitt där vi sveper mellan två skärmar för att styra uppspelningen. Till höger har vi uppspelningsskärmen, till vänster en lång lista med vår senast spelade musik. Vi hittar inget sätt att plocka fram fler av våra spellistor.

Test av Spotify på Apple Watch

Det blir i alla fall ett snabbt och smidigt sätt att spela de album och spellistor vi nyligen lyssnat på, direkt från armen och utan att behöva plocka upp mobilen.

Test av Spotify på Apple Watch

Även uppspelningskärmen är rätt torftig, utan några albumomslag eller liknande som livar upp skärmen. Vi kan i alla fall spela, pausa, byta låt och justera volymen med den digitala kronan. Klockan durrar trevligt på armen när vi höjer och sänker, och en liten stapel visar hur hög volym vi har inställd. Här kan vi också trycka på ett hjärta för att spara låten i vårt bibliotek, och vi kan smart nog byta mellan Spotify Connect-källor. Det gör att appen ändå känns som något mer än bara en till Nu spelas-skärm.

Test av Spotify på Apple Watch

Spotify släppte den officiella appen i mitten av november, och meddelade samtidigt att offline-stöd för både podcaster och musik kan komma i framtiden. Men i denna första version finns det alltså inte här. 

Test av Spotify på Apple Watch
Komplikationer finns för flera av urtavlorna i Apple Watch, men just nu gör de inget mer än att vara en genväg till appen.

Appen är inte jättesnabb och vill ibland ha någon extra sekund på sig för att tänka, men även detta hoppas vi förbättras i fortsättningen. Allt som allt lovar det här gott, men sjävklart väntar vi spänt på att få se också 4G-stöd och offline-synkning här.

Fakta: Spotify för Watch OS

Funktion: App för Apple Watch som styr uppspelningen av Spotify.
Testad version: 8.4.80.
Tillverkare: Spotify
Länk: Spotify i App Store.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple Watch Series 4 44mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 5189 kr.

Bästa pris just nu: 4889 kr