Sedan 2012 har batterierna i Macbook och Macbook Pro suttit fastlimmade mot datorns hölje. För att byta batteriet måste även tangentbordet och styrplattan bytas ut. För kunder vars garanti har gått ut har det inneburit betydligt dyrare reparationer än innan.

En god gissning hade varit att det skulle bli på samma sätt med nya Macbook Air, men så blev det inte. Apple har nämligen gjort om designen och tagit fram en metod för att både ha kakan och äta den. Batterierna sitter fortfarande fast med de fördelar det ger, men nya verktyg gör det möjligt att säkert ta loss dem och installera nya. Verktygen ska börja skickas ut till Apple-butiker och Apple-auktoriserade reparationsfirmor.

Samma verktyg som i dag används för att pressa ihop en Iphone efter att den har tagits isär kommer användas för att få batterierna på plats igen, skriver Macrumors.

I de nya servicedokumenten som Macrumors har sett skriver Apple också att styrplattan kommer gå att byta ut separat, liksom touch id-sensorn. Tangentbordet däremot ser ut att fortfarande sitta fast.