A12X-chipet är en stor förbättring jämfört med A10X-chipet som sitter i förra generationen Ipad Pro. Här gör fyra lågenergikärnor och fyra högpresterande kärnor, totalt åtta stycken, att nya Ipad Pro är upp till 35 procent snabbare än sin föregångare för enkeltrådade uppgifter. Än mer imponerande är förbättringen för multitrådade uppgifter: Upp till 90 procent snabbare än tidigare. En sjukärnig gpu ska ge Ipad Pro grafikprestanda i klass med en Xbox One S.

I en intervju med Ars Technica berättade Apple-chefen Phil Schiller tillsammans med Anand Shimpi, Apple-anställd på avdelningen för hårdvaruteknik, några av hemligheterna bakom den minst sagt monstruösa prestandan i A12X. Chipet är såklart nära besläktat det A12-chip som sitter i 2018 års Iphone-modeller, och bygger på samma 7-nanometersprocess, men med ett större batteri och ett större chassi som kan avleda värme bättre kan A12-chipet byggas ut ytterligare.

Läs också! Här är Ipad Pro-detaljen som faktiskt blev sämre i nya modellen

En ”hemlighet” ska vara att Apple har valt att tillåta alla åtta kärnor att köras samtidigt, beroende på uppgiften. Många processorer låter bara vissa av kärnorna arbeta samtidigt, men här kan alltså både lågenergikärnorna och de högpresterande köras på samam gång, något som kan bidra till den totalt sett väldigt höga prestandan. I Geekbench-tester kan A12X-chipet jämföras med prestandan hos Macbook Pro- och Imac-modeller.

Vidare avslöjas också att det här är första gången som Apple bygger sjukärnig grafik för en egendesignad gpu, och att varje kärna i A12X är ”både snabbare och mer effektiv” än i A10X, något som bidrar till att nya Ipad Pro har dubblat sin grafikprestanda mot föregångaren. Hela intervjun kan läsas här.

Missa inte! Vi klämmer på Ipad Pro: Därför känns Apples nya platta ny på riktigt

Apple iPad Pro 11" 64GB Pris vid test: 9266 kr.

Bästa pris just nu: 8888 kr