Testade produkter: Ipad Pro (2018) och Ipad Pro (2017)
Pris Ipad Pro (2018): Från 11 490 kronor hos Netonnet (11"). 13 790 kronor (12,9").

Pris Ipad Pro (2017): Från 6 889 kronor hos Netonnet.

Nya Ipad Pro har en helt ny design, är imponerande snabb och har äntligen fått Face ID. Dyr har den också blivit, med ett startpris på 9 695 kronor. Gamla Ipad Pro i 10,5-tumsmodell tillverkas fortfarande. Här jämför vi den gamla och nya modellen, för den som inte vill punga ut med fullt så mycket pengar för den nya – eller för den som kanske funderar på om det är värt att uppgradera från förra årets modell.

Missa inte! Hyper lanserar usb-c-docka för Ipad Pro

Ipad Pro

Skärm och form

Vi börjar med den största förändringen, nämligen den övergripande designen. Liksom Iphone har nu även Ipad fått sin största designförändring sedan den först lanserades. Och samma sak har hänt här som för Iphone. Borta är hemknappen och Touch ID. Skärmkanterna har krympt och Face ID (som här fungerar i alla riktningar) har tillkommit.

Läs även: Test av nya Ipad Pro

Ipad Pro

Ipad Pro har fått en ny design som lite grann påminner om Iphone 5, med sina platta kanter. Skärmstorlekarna är numera 11 respektive 12,9 tum. Den mindre modellen har alltså fått en lite större skärm, men den totala volymen ska inte vara större än den gamla 10,5-tummaren. Vi får alltså plats med lite mer skärm i samma förpackning som tidigare. 12,9-tummaren har däremot samma skärmstorlek, men i en totalt sett mindre förpackning. Vilket nog är bra, den gamla 12,9-tummaren kändes nästan komiskt stor ibland.

För de flesta kommer 11-tummaren vara det bästa valet. Dels för att den är billigare, dels för att den större skärmen egentligen bara blir nödvändig om vi ofta använder flera appar sida vid sida i Split View, eller ser Ipad som ett seriöst arbetsverktyg för illustrationer och liknande.


Ipad Pro

Usb-c istället för lightning

En av de viktigare förändringarna är att Apple valde usb-c istället för lightning i nya Ipad Pro. Det här betyder att vi kan koppla till externa skärmar upp till 5k-upplösning, något som lightning i gamla Ipad Pro inte klarar (gamla klarade däremot 1080p). Vi kan koppla till fler usb-c-tillbehör (som de usb-c-adaptrar vi kanske redan har till vår Mac), vi kan ladda med en Macbook-laddare och vi ka ladda en Iphone från vår Ipad Pro om vi har rätt sladd. Usb-c är med andra ord en rätt liten fysisk förändring, men som gör väldigt stor skillnad.


Ipad Pro

Apple Pencil – som den borde varit från början

Nya Apple Pencil har infriat nästan alla våra önskningar för en ny pekpenna till Ipad. Borta är den där konstiga laddningen i lightning-porten, istället laddar vi trådlöst från ena sidan, där den också kan förvaras magnetiskt.

Nya Apple Pencil är som den borde varit från början – men köper du en ny Ipad kan du inte använda din gamla pekpenna. Första generationens Apple Pencil fungerar inte med nya Ipad Pro, och den nya andra generationens Apple Pencil fungerar inte med äldre Ipad-modeller.

Nästan lika synd är att priset stigit till 1 495 kronor. Den gamla Apple Pencil finns fortfarande att köpa, för den som redan har eller tänker köpa en äldre generation av Ipad Pro.


Ipad Pro

Nya – och dyrare – tillbehör

Med en ny Ipad-design kommer nya tillbehör. Apple har till exempel släppt ett nytt tangentbord som nu kallas Smart Keyboard Folio. Nytt är att det täcker baksidan, samt att skärmvinkeln kan justeras i två steg. Med priset är högre – 2 149 kronor för den lilla 11-tummaren och 2 349 kronor för 12,9 tum.

Räcker det med ett Smart Cover går det loss på 995 kronor, eller 1 195 kronor för 12,9 tum. Här har dock inte designen förändrats nämnvärt, så varför priset stigit med 400 kronor – eller snudd på 70 procent – är svårt att förstå (i oktober kostade ett Smart Cover till Ipad Pro 10,5 tum 595 kronor).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPad Pro 11" 64GB Pris vid test: 9266 kr.

Bästa pris just nu: 9240 kr