De allra flesta IOS-appar använder systemets språkinställningar för att avgöra på vilket språk appen ska visas. Du kan själv välja ordning på språk i Inställningar -> Allmänt -> Språk och region. Om du har din Iphone eller Ipad inställd på svenska har du förmodligen engelska som andraspråk, men du kanske vill ha tyska, franska eller spanska som tredje alternativ om en app mot förmodan inte finns på engelska.

Vad du däremot inte kan göra i de flesta fall är ändra språk på en enskild app. Ett fåtal appar har inbyggd språkinställning, men för de flesta måste du ändra systemspråk för att byta.

Det kan ibland vara ett problem. Om en app har översatts till väldigt dåligt kanske du skulle föredra att ha den på engelska istället. Ska du vara utomlands en längre tid (eller bor utomlands) kanske du vill ha vägbeskrivningar på det lokala språket så den svenska rösten inte manglar sönder gatunamn och annat. Eller så har du lärt dig använda en app på engelska och har svårt med den svenska översättning.

Oavsett orsak finns det faktiskt ett sätt att kringgå det här problemet.

För att göra det behöver du en Mac och tre program: Imazing och Betterzip (de ingår båda i Setapp, så vill du bara göra det en gång kan du skaffa ett testkonto) same Bbedit (som är gratis). Det går även att använda Windows, då behöver du förutom Imazing ett program som kan redigera filer inuti zip-filer utan att packa upp dem och ett program som kan redigera plist-filer.

Börja med att göra en färsk backup av din enhet med Imazing.

Extrahera appen

Välj sedan din enhet i listan till vänster och sedan Apps. Leta upp appen du vill byta namn på, ctrl/höger-klicka på den och välj Extract App. Välj en plats att lägga den på och sedan Extract from current backup. En fil med appnamnet och ändelsen .imazingapp sparas. Ta en kopia av den och lägg på säker plats, så att du kan återställa om något blir fel.

Nu öppnar du .imazingapp-filen (som egentligen är en zip-fil) i Betterzip.

Öppna filen

Inuti filen går du till Container -> Library -> Preferences. Här ligger appens inställningsfil som heter något i stil med com.utvecklare.App.plist. Exempelvis com.google.Maps.plist. Öppna den i Bbedit genom att ctrl/höger-klicka, välja Öppna med och sedan antingen välja Bbedit om det finns där, eller klicka Annat och leta upp programmet).

Redigera språk
Här byter vi manuellt språk på Google Maps till brittisk engelska, för att kunna förstå vägbeskrivningar i Storbritannien utan att behöva byta språk på hela systemet.

Lägg till följande längst upp under <dict>:

<key>AppleLanguages</key>
<array>
<string>en-GB</string>
</array>

Byt ut en-GB mot till exempel en för amerikansk engelska eller fr för stanardfranska. Därefter måste du även söka efter eventuella inbyggda språkinställningar. Om appen i vanliga fall är på svenska söker du efter ”sv” och ser vad du hittar. I vårt exempel Google Maps hittar vi:

<key>UserLanguage</key>
<string>sv</string>

Där måste du ändra sv till en (eller en-GB om du vill ha brittisk engelska), eller en annan språkkod (en lista över dessa hittar du här). På andra platser i filen kan språkkoden vara skriven i formen sv-SE eller sv_SE. Då måste du ändra till samma format, alltså till exempel en-US eller en_GB.

När du har ändrat alla språkinställningarna sparar du dokumentet. Då kommer Betterzip fråga om du vill uppdatera zip-filen. Välj uppdatera, gå till Betterzip och spara. Då får du återigen frågan om du verkligen vill spara (du kan inte ångra det, men du har redan sparat en kopia av filen så det gör inget). Du får sedan en fråga om du vill lägga till Macspecifika filer. Välj Utelämna Macsaker.

Tillbaka till Imazing, men först måste du stänga av Hitta min Iphone/Ipad på enheten (annars kan Imazing inte återställa ett program från en .imazingapp-fil).

Ctrl/höger-klicka på appen i Imazing igen och välj Restore App. Leta upp och välj din redigerade .imazingapp-fil. Klicka vidare så återställer programmet enbart den appen och enheten startas om. När den har startat kan du testa att köra programmet och kontrollera om det har fungerat. Vi har med framgång testat bland annat Google Maps och Ted.

Glöm inte slå på Hitta min Iphone/Ipad när du är klar. Notera också att framtida uppdateringar av appen kan göra att du behöver göra om proceduren.