Apples oktoberevent 2018 stack inte ut som extremt produkttätt, men det presenterades ändå några väldigt intressanta produktnyheter. Ipad Pro var visserligen väntad, men icke desto mindre imponerande. På pappret ser det här ut att vara den bästa Ipad-modellen hittills.

Mac Mini och Macbook Air var lite mindre väntade, men desto mer efterlängtade. Några av detaljerna i de här produkterna är lite extra intressanta att kolla närmare på – och avslöjar en del om hur Apple ser framtiden för de här produkterna.

Missa inte: Alla nyheter från Apples event

Ipad Pro

1. Usb-c i Ipad Pro – mer Mac i Ipad

Att Apple valde usb-c för sin nya Ipad Pro är en sådan detalj som säger en hel del om hur Apple ser på sin mest kraftfulla Ipad hittills. Genom att dumpa den väletablerade lightning-kontakten för usb-c tar Ipad ett steg ifrån Iphone, och ett steg närmare Mac.

Usb-c ger inte bara stöd för 5k-skärmar, högre bandbredd och fler tillbehör – det är också en viktig signal för att betona att det här är en produkt vi faktiskt kan arbeta på.

IOS stödjer fortfarande inte externa hårddiskar, men nu finns i alla fall hårdvaran där – själva kontakten. Nu kan vi hoppas att Ipad med IOS 13 tar ett lika stort kliv för Ipad, gärna med en uppdaterad Filer-app med stöd för extern lagring.


Nya Macbook Air

2. Thunderbolt 3 på Macbook Air

Macbook Air har inledningsvis mötts med viss skepsis av vissa, inte minst för sin processor från den lilla Y-klassen – samma serie av processorer som driver minstingen Macbook. Men att Apple valde att utrusta sin nya Macbook Air med den snabbaste och mest flexibla kontakten för konsumenter – thunderbolt 3 – gör att vi bör ta Macbook Air på allvar även för mer krävande konsumenter.

Det interna, rätt långsamma Intel UHD 617-grafiken kan därmed utökas med en egpu. Och även om det bara finns två thunderbolt 3-portar (liksom i Macbook Pro utan Touch Bar), betyder det ändå att vi kan bygga ut datorn med väldigt seriösa tillbehör, och till exempel redigera film i Final Cut Pro med rejält mycket mer grafikkraft från ett extern grafikkort.

Det var ett viktigt beslut av Apple som visar att Macbook Air kan duga även för mer krävande sysslor. Trots sin strömsnåla och relativt svaga processor.

Hands-on: Nya Macbook Air – en ny favorit med identitetskris


Nya Mac Mini 2018

3. Mac Mini lever – och därmed Mac

Att Apple över huvud taget visade upp en ny Mac Mini är ett gott tecken för framtiden för Mac. Efter eventet bekymrade vi oss för att Mac Mini inte visade något nytt intressant steg för Mac – den hade ju kunnat vara en förhandstitt på vad Apple egentligen menar när man pratar om den modulära Mac Pro som ska lanseras nästa år. Men nu är i alla fall den senaste Mac Mini-modellen inte en fyra år gammal modell med uråldriga, tvåkärniga processorer.

Apple lyssnade, och istället för att lägga ned eller bara låta den självdö, kom en helt ny modell (Macbook Air) och en rejält stor uppdatering (Mac Mini). Dessutom har Apple tidigare lanserat Imac Pro, som fått ett gott mottagande bland oss och många proffsanvändare. IOS må vara Apples viktigaste plattform numera, men med Imac Pro, Mac Mini och snart Mac Pro kan Apple snart återigen ha en komplett uppsättning Macar för proffsbehov.


Photoshop på Ipad

4. Riktiga Photoshop på Ipad ger hopp för IOS

I första punkten efterfrågade vi förbättringar i IOS för att kunna dra nytta av exempelvis extern lagring i IOS. Det är en åtgärd som skulle göra IOS betydligt mer användbart och flexibelt (att kunna välja våra egna standardappar är en annan).

Men att Adobe äntligen tagit beslutet att släppa en fullfjädrad version av Photoshop på Ipad ger oss redan nu hopp om framtiden för IOS. Hur det faktiskt är att använda får vi återkomma till när det släpps nästa år, men för Apple och Ipad är det ett erkännande av att riktigt arbete absolut kan göras på en Ipad.

Apple iPad Pro 11" 64GB Pris vid test: 9266 kr.

Bästa pris just nu: 8888 kr