Sedan Mac OS High Sierra 10.13.4 varnar systemet dig när du öppnar ett program som är utvecklat för 32-bitarssystem. Någon gång i framtiden kommer dessa helt sluta fungera. Apple har en supportsida om varningen, men har inte avslöjat om det blir i version 10.15 eller vid ett ännu senare tillfälle.

Du kan redan nu börja förbereda dig för övergången. Har du viktiga program som inte har uppdaterats på länge är det hög tid att hitta alternativ, om utvecklarna inte är intresserade av att uppdatera för moderna system.

För att kontrollera vilka program på Macen som fortfarande är 32-bitars öppnar du Apple-menyn -> Om den här datorn. Klicka sedan på Systemrapport.

Imovie också

Nära toppen av kategorin Programvara i listan till vänster hittar du Äldre programvara. Här får du en lista över alla 32-bitarapplikationer, sorterat efter utvecklare och program. Här kan du se att en del program har en eller annan 32-bitarsapplikation inbyggd, men att resten av programmet har uppdaterats till 64-bitars. I bilden ovan kan du se att till och med Apples egna Imovie har ett par 32-bitarskomponenter.

Vad du kan göra

Så hur hanterar du program som är 32-bitars och kommer sluta fungera? Det finns i princip tre alternativ:

1. Hitta alternativa program
Om programmet inte är helt unikt finns det förmodligen andra liknande program du skulle kunna använda istället.

2. Kolla med utvecklaren
Ibland kan det vara så enkelt som att en uppdatering redan har släppts men du inte har den, eller är på väg. Leta upp utvecklaren av programmet och skicka ett mejl och fråga hur det blir med 64-bitarsstöd.

3. Planera för att köra ett äldre system
Den sista utvägen är att helt enkelt låta bli att uppdatera systemet, men en mer sofistikerad variant av det är att behålla det gamla systemet vid sidan av ditt vanliga (som du fortsätter uppdatera). En variant är att skaffa Parallels Desktop eller Vmware Fusion och köra Mac OS virtuellt, vilket fungerar bra med program som inte är så tunga. Ett annat alternativ är att ha systemet på en extern hårddisk du kan starta från de gånger du behöver använda programmet i fråga, men det fungerar så klart inte om det är ett program du använder dagligen.

Större bekymmer på horisonten

Rykten har förekommit i flera år om att Apple någon gång kommer börja använda sina egna A-serieprocessorer även i Mac. Med tanke på att nya Ipad Pro är lika snabb som gamla Mac Pro är det ingen högoddsare att den övergången kommer dra igång inom bara några år. Med A-processorerna kommer ett teknikskifte lika stort som när Apple gick från powerpc till x86-arkitekturen, vilket kommer få problemen vi talar om i den här artikeln att blekna i jämförelse.