Kvartalsrapporten Apple släppte i går blir den sista där företaget ger precisa siffror för hur många Iphone, Ipad och Macar som såldes. Det meddelade Apples finansdirektör Luca Maestri under konferenssamtalet med investerare och analytiker efter rapporten.

Enligt Luca Maestri är antalet enheter inte ”representativt för det underliggande tillståndet av affärerna”. Under föregående kvartal sjönk försäljningen av Ipad och Mac i antal enheter, medan Iphone steg en liten aning. Samtidigt ökade intäkterna med nästan 20 procent och vinsten med över 30 procent.

I flera år har Apple slutat ge detaljerad statistik över antalet enheter i andra kategorier, och nu kommer det alltså gälla samtliga produkter.

Många analytiker och kommentatorer på nätet har blivit upprörda över Apples beslut. Några säger att det är ett försök att kunna mörka dåliga siffror och andra att Apple försöker lura investerare. Enligt Fortune sjönk AAPL-kursen kraftigt efter beskedet. Konkurrenter som Samsung, Google och Amazon rapporterar inte heller antalet sålda enheter av olika produkter.

Apple meddelade också att det från nästa kvartal kommer börja rapportera en ny siffra: Hur mycket företagets tjänster kostar. Tidigare har Apple bara rapporterat intäkterna från tjänster, men med den nya siffran kommer vi för första gången kunna se vinstmarginalen på dem.