Slutsats: Valet lika svårt som alltid

Att välja rätt Macbook är kanske aningen lättare nu än innan Macbook Air, men inte mycket.

För att sammanfatta lite kort: Macbook Pro med Touch Bar är med sina fyra portar och fyra kärnor ett enkelt val för den som behöver mesta möjliga prestanda, och formen är dessutom inte så fasligt mycket tyngre eller jobbigare än Macbook Air – det skiljer 120 gram. Priset är dock klart högst.

Ned mot 15 000-kronorsnivån blir datorvalet genast grötigare, och det är mycket svårare att särskilja modellerna. Men vi kan i alla fall konstatera att om bärbarhet är den enskilt viktigaste faktorn är Macbook det bästa valet. 920 gram är svårt att slå.

Macbook Air (2018-modellen) ger dock ytterligare en port (thunderbolt 3), en större skärm med lite större färgomfång, ett bättre tangentbord, Touch ID, och inte minst en modernare processor – till ett lägre eller jämförbart pris.

Macbook Pro utan Touch Bar blir snabbt en udda fågel i denna jämförelse. Den gynnas i alla fall av att ha en processor från den större U-klassen med högre basklockhastighet än Macbook och Macbook Air, även om det rör sig om förra årets blott två-kärniga modell. Om Apple väljer att uppdatera Macbook och Macbook Pro utan Touch Bar med 2018-processorer borde valet bli aningen enklare.