I fyra svåra år har en trogen skara Apple-kunder vandrat i öknen. De har väntat på en vettig Mac Mini, datorn som fått ett hem på de mest oförutsedda platserna och fyller en så viktig roll i Macfamiljen. Från början handlade Mac Mini mest om priset – den blev ett sätt prova på Mac utan att det kostar skjortan. Senare har annat överskuggat det: Mac Minis roll är som en Imac utan att ta plats, som en Mac Pro utan extra allt, och den gör helt andra avvägningar än Macbook Pro.

För många professionella användare har ingen annan Mac kunnat fylla den rollen. Medan gamla Mac Mini förtvinat i sortimentet har många bytt till pc i frustration, valt en bärbar Mac med alla begränsningar det innebär, eller tvingats köpa en Mac Pro som de egentligen inte alls behöver.

Under dessa år har jag många gånger undrat om Apple verkligen förstår sig på de här användarna. Proffsen som inte nödvändigtvis bara stirrar på priserna utan faktiskt har nytt av Mac Mini för det den är – eller kan vara om Apple gör rätt. Efter flera snedsteg med Mac Pro och Macbook Pro har många börjat undra om inte Apple helt håller på att tappat greppet om verkligheten.

Nya Mac Mini skingrar alla tvivel. Om du hade bett mig skriva en lista över önskemål för en ny Mini förra veckan hade den sett ut ungefär så här:

  • 6-kärnig processor som tillval.
  • Upp till 64 gigabyte minne som kan bytas av användaren.
  • Tre, fyra thunderbolt 3-portar.
  • Vettigt pris.

Apple har bockat av samtliga punkter.

Är den inte väldigt dyr?

Priset kommer givetvis diskuteras, men vi måste komma ihåg att den svaga kursen för den svenska kronan har bidragit till att samtliga Apple-prylar är betydligt dyrare än för några år sedan (dollarn är över 40 procent dyrare än 2014). I dollar blir det lättare att jämföra. Tidigare fick du en skruttdator med extremt förlegade komponenter för 500 dollar, nu får du en ganska kraftig dator för 800.

Apples priser på uppgraderingar sticker också i ögonen, men tack vare att du kan välja 8 GB minne och uppgradera billigare själv är det egentligen bara den inbyggda lagringen det handlar om. Hade det varit trevligt med en standardkortplats för m.2-ssd? Absolut. Fanns det någon egentligen förhoppning om det? Nja, inte ens Imac Pro har det. Behöver du mer senare kan du skaffa en vrålsnabb thunderbolt 3-ssd.

Tänk också på att Apple satsar på de bästa komponenterna, vilket så klart kostar. En Mac Mini med långsammare minne och lagring hade så klart varit betydligt billigare att uppgradera, men då hade den inte heller nått upp till proffsanvändarnas förväntningar.

Lastbilstillverkaren Apple

Nästa år väntas Apple lansera en helt ny Mac Pro, och nya Mac Mini säger en hel del om vad vi kan vänta oss. Den placerar sig i en uppstigande hierarki: Mac Mini -> Imac -> Imac Pro -> Mac Pro. För bara 18 månader sedan var framtiden för stationära Macar extremt osäker och Apples inriktning luddig.

Steve Jobs sa i en intervju 2010 att datorer, och därmed Macar, håller på att bli som lastbilar medan mobiler (och i förlängningen Ipad) kommer motsvara vanliga bilar. Vi är inte riktigt där än, men nya Mac Mini visar att Apple förstår vad dessa lastbilar är till för och vad kunderna faktiskt behöver. Om Mac Pro är en långtradare är nya Mac Mini en praktisk skåpbil, och inte en flakmoppe som den gamla.