I tre år har vi efterfrågat en större uppdatering för Macbook Air. På önskelistan stod nya processorer och en retina-skärm. Precis det fick vi.

I fyra år har vi efterfrågat uppdateringar till Mac Mini, som alltid varit så bortglömd. En återgång till de gamla fyrkärniga desktop-processorerna, nya thunderbolt 3-portar, eller bara någon form av livstecken stod på önskelistan här. Precis det fick vi.

Allt det är naturligtvis jättebra. Äntligen finns det en riktigt ersättare för Macbook Air. Och äntligen har Mac Mini fått fyrkärniga processor som i den gamla 2012-modellen, och Imac-prestanda i ett väldigt kompakt paket. Dessutom till ett pris som inte är helt uppåt väggarna.

Läs mer: Alla nyheter från Apples event

Båda datorerna är logiska och välbehövliga uppdateringar, men ändå känns det lite fattigt. Ingen av dem pekar ut någon tydlig riktning för framtiden. Efter fyra års tystnad hade det varit så mycket mer intressant med en Mac Mini med ett helt nytt utseende – kanske en modulär Mac Mini Pro, som en liten förhandstitt på kommande Mac Pro.

Istället var Ipad Pro den mest spännande, roligaste produkten på tisdagens event. Det verkar på många sätt vara den perfekta mobila datorn – lätt, tunn, smarta tillbehör och bara skärm. Ipad Pro fick innovationerna, de nya teknikerna. Usb-c och en ny Apple Pencil. Macbook Air och Mac Mini handlade mest om att hinna ikapp övriga produkter.

Medan Ipad Pro fick Face ID, fick Macbook Air till slut Touch ID, en teknik som funnits i Iphone sedan 2013.

Medan Ipad Pro fick ett nytt smart sätt att förvara och ladda Apple Pencil trådlöst, fick Macbook Air till slut en retinaskärm, ett begrepp som Apple använt för Iphone sedan 2010.

Tänk vad intressant det hade varit om det hade varit en ny Mac som pekade ut en ny riktning för mobila datorer. Tänk om man på det där Apple-effektiva sättet hade visat upp funktioner i en ny Macbook Air som vi inte visste att vi ville ha. Men nej. Apple gav oss allt det vi frågat efter i flera år, och just det är problemet.

Macbook Air och kanske särskilt Mac Mini verkar båda vara stabila, riktigt bra och väldigt välkomna uppdateringar – vi ser verkligen fram emot att sätta tänderna i alla dessa nya prylar. Men än en gång står det klart att de verkliga innovationerna sker på IOS-sidan. Ännu en gång visar Apple hur de tänker sig framtidens dator för de allra flesta. Det är en Ipad.