Filhantering på IOS har blivit betydligt bättre sedan IOS 11 och appen Filer infördes, men det gäller hantering på varje enskild Iphone eller Ipad. Ska du flytta filer mellan olika enheter har Apple inte direkt gjort det lätt för dig.

Särskilt krångligt blir det med filer som ligger i enskilda appar, till exempel låter i Musik. En Macworld-läsare skrev till oss och undrade hur hon kan göra. Hon har en Ipad från jobbet med en del låtar hon vill behålla, och nu ska hon sluta och måste lämna tillbaka paddan. Hur kan hon föra över alla låtar till sin egen Iphone?

Kruxet är att hon inte har någon dator med Itunes att synka musiken till som ett mellansteg. För många andra filer, som bilder och videor du har tagit själv, kan du enkelt skicka till dig själv med Airdrop eller lägga till på till exempel Dropbox. Men för musik i appen Musik finns inget inbyggt sätt att komma åt själva filerna.

Det enklaste sättet vi har hittat är att hitta en bekant med en Mac och sedan ladda ner programmet Setapp. Det kostar 90 kronor i månaden, men du kan testa gratis en vecka och det räcker för det här ändamålet. Setapp är ett programabonnemang där en rad praktiska Macprogram ingår.

I vårt fall är vi ute efter Imazing som kan göra mycket mer med IOS-enheter än Itunes någonsin kunde. Om du laddar ned Imazing från utvecklarens sajt får du ett demo där du som mest kan föra över 50 filer till datorn, men tack vare Setapp kan du använda programmet utan begränsning och föra över alla dina låter till din kompis dator och sedan in på en annan Iphone eller Ipad.


Setapp
  1. Installera Imazing med Setapp, öppna programmet och anslut din Iphone eller Ipad till datorn.
  2. Klicka på pilen till vänster om enheten i listan till vänster för att visa de olika kategorierna.
  3. Klicka på Music i listan och vänta tills programmet har laddat all musik.
  4. Klicka på Export to Folder nere till höger.
  5. Välj Library till vänster för att kopiera alla du har i mediabiblioteket (eller kryssa ur allt utom Music om du bara vill ha musiken) och gå vidare.
  6. Välj en mapp att spara filerna i och klicka vidare.

När programmet är klart kan du ansluta din nya enhet. Gör samma sak men välj Import from Folder nere till höger istället för Export to Folder.

När du har fört över alla låtar kan du radera alla filerna från kompisens Mac och avinstallera Setapp.