Apples Icloud kan vara väldigt praktiskt för att hålla filer synkade mellan enheter, spara utrymme på Macens minimala inbyggda lagring och även som en del i en backupstrategi. Icloud kan vara ett första lager av skydd mot dataförlust, både genom att dina andra enheter har kvar filen om en enhet går sönder och genom att du kan återskapa raderade filer.

För faktum är att när en fil tas bort från Icloud raderas den inte omedelbart, även om det kan se ut så på dina enheter. Den hamnar nämligen i Iclouds egen papperskorg, som inte syns på någon av dina enheter men behåller den i 30 dagar så att du har en chans att återskapa den om du upptäcker att det var ett misstag att radera den.

För att kunna återskapa en raderad fil måste filen vara lagrad på Icloud till att börja med. På Mac lagrar systemet som standard dokument från en mängd inbyggda program (Textredigerare, Förhandsvisning och många fler) och dessutom hela mapparna Skrivbord och Dokument. Om du inte har stängt av det i Systeminställningar -> Icloud -> Icloud Drive betyder det att en fil som legat på skrivbordet eller i Dokument och raderas ligger kvar i Icloud-papperskorgen en månad.

Det finns numera två olika sätt att återskapa filer. För de program som stödjer det finns sedan IOS 11 och Mac OS High Sierra en funktion på Icloud Drive kallad Nyligen raderade. Där hamnar filer du har tagit från från till exempel Textredigerare.

Icloud Drive

1. Gå till icloud.com och logga in på ditt Icloud-konto.

Nyligen lanserade

2. Klicka på Icloud Drive. Nere till höger ser du en länk till X objekt i Nyligen raderade. Klicka på den så kan du återställa de raderade filerna.

Återskapa raderade Icloud-filer

För filer som inte hamnar här, vilket gäller många tredjepartsprogram som inte har uppdaterats med stöd för funktionen, får du istället öppna Inställningar på icloud.com. Titta längst ner till vänster, där ligger fyra länkar till att återskapa olika data: filer, kontakter, kalendrar och påminnelser, bokmärken. Klicka på Återskapa filer så öppnas en dialogruta och efter en stund dyker en lista över filerna som kan återskapas upp.