Ifixit har som traditionen påbjuder när en ny Iphone-modell släpps plockat isär den för att se vilka lösningar Apple valt för nysläppta Iphone XR, Apples aningen billigare flaggskeppsmodell. På många sätt liknar telefonen både Iphone 8 och Iphone X på insidan.

Batteriet är större än Iphone XS, men något mindre än Iphone XS Max. Däremot är det oklart varför Iphone XR inte har samma IP67-klassning av vattentätheten som de dyrare Iphone XS-syskonen. Åtminstone Ifixit kunde inte hitta någon sämre vattentätning under isärplockningen, men det är möjligt att det finns skillnader som Ifixit inte upptäckt.

Missa inte! Vi testar Iphone XR: Fulsnygg, dyrbillig – och brutalt snabb

Själva skärmen är tyngre och tjockare än oled-modellen i Iphone XS, helt enkelt för att lcd-skärmen till skillnad från oled kräver bakgrundsbelysning. Iphone XR har dock begåvats med precis samma vidvinkelkamera som Iphone XS, men den extra telekameran finns som bekant inte här. Samma, uppgraderade trådlösa laddning finns här också, men mer koppar som ger en snabbare och mindre kinkig laddning än sina föregångare.

Totalt fick mobilen sex av tio i betyg, med pluspoäng för att skärmen är lätt att byta, och minuspoäng för att vattentätningen gör alla reparationer mer komplicerade. Hela isärplockningen kan beskådas hos Ifixit.

Apple iPhone XR 64GB Pris vid test: 9490 kr.

Bästa pris just nu: 8390 kr