Följande text är en krönika och reflekterar skribentens åsikter.


Domen föll på onsdagen. Italienska myndigheter menade att Apple ägnat sig åt planerat åldrande när man begränsade hastigheten i äldre Iphone-modeller med slitna batterier. 100 miljoner kronor kommer misstaget kosta Apple.

Även Samsung ska betala över 50 miljoner kronor för att man inte berättade för sina användare att ett nyare Android-system – ”tänkt för Galaxy Note 7” som man skrev – kunde sakta ned Galaxy Note 4-modeller.

Men den italienska domen är helt befängd på flera sätt. Både Apple och Samsung anklagas för att informera sina användare för dåligt om konsekvenserna av att uppdatera operativsystemen, och för att inte ge några möjligheter till att återställa ”ursprunglig funktionalitet för produkterna”.

Även om många tillverkare av Android-mobiler förtjänar betydligt mer ris för att de slutar uppdatera sina telefonmodeller alldeles för tidigt, kan Samsung knappast beskyllas för att ett nyare Android är tyngre att köra på en äldre telefon.

Stor kartläggning: Så länge håller mobilen – kolla din modell här

Och för Apple är det svårt att se vad som skulle ha varit alternativet. Som situationen såg ut då var hastighetsstrypningen det enda rimliga att göra.

Hellre en telefon som är lite långsammare än en som bara kraschar – eller?

Det är bara helt vanlig fysik. När batterierna inte är tillräckligt fräscha längre finns en risk för att ett för högt effektuttag av processorn och andra komponenter som vill ha massa elektroner för att fungera, helt enkelt resulterar i att telefonen stängs av. Batteriet kan inte ge tillräckligt mycket ström. Och hellre en telefon som är lite långsammare än en som bara kraschar – eller?

När Apple till slut bekräftade att man mycket riktigt hade sänkt hastigheten i bland annat Iphone 6-modeller svarade Apple på fyra olika sätt: En offentlig ursäkt, lägre pris på batteribyte, mer information i inställningarna – och möjlighet att helt stänga av strypningen (med risk för att telefonen stänger av sig).

För lite och för sent verkade de italienska myndigheterna tycka, som ändå dömde Apple till över hundra miljoner kronor i böter, varav 50 miljoner ska vara för bristande information till kunder om hur litiumbatterier ska skötas.

Det var mer fel att inte berätta vad det är som händer, snarare än att faktiskt strypa hastigheten.

På en punkt har domen dock helt och hållet rätt – Apple borde ha berättat vad de sysslade med. Kunder borde ha fått mer information om varför telefonen känns långsammare, för att då kunna byta ut bara batteriet snarare än att köpa en ny telefon. Det var mer fel att inte berätta vad det var som hände, snarare än att faktiskt strypa hastigheten.

Läs mer! ”Apple borde ha varit mer transparenta från början”

Apple kan också kritiseras för att redan från början ha monterat för små batterier i Iphone 6 och framför allt i Iphone 6S – den senare med en batteristorlek på bara 1 715 mAh. Större batterier hade gett lite större marginaler i gamla och slitna batterier. I dag innehåller alla de senaste Iphone-modellerna betydligt större batterier på 2 658 mAh och uppåt. Så någonting har Apple lärt sig sedan dess.

Med större batterier och IOS 12 – som gör underverk för framför allt äldre telefoner – har Apple återupprättat åtminstone en del del av det förtroende som man förlorat med batterinedsaktingen.

Det är så klart alldeles utmärkt att ljus har riktats mot misstänkt fusk det senaste året. Det borde avskräcka från liknande beteende i framtiden, men att beskylla Apple för planerat åldrande när man är bäst i branschen på att ge uppdateringar till äldre modeller är helt enkelt bara fel.

Apple iPhone 7 32GB Pris vid test: 4400 kr.

Bästa pris just nu: 2495 kr