I våras lanserade företaget Grayshift en produkt kallad Graykey som säljs till polis och andra myndigheter och hjälper dessa att komma in i låsta Iphone. Grayshift har hittat ett sätt att komma runt IOS begränsningar för upprepade lösenkodsgissningar och på så sätt kan Graykey testa alla tänkbara kombinationer och bryta sig in.

Under sommaren har Apple vidtagit flera åtgärder för att stoppa den här typen av hack, bland annat genom att stänga av usb-åtkomst efter en timme.

Nu rapporterar Forbes att Apple har stoppat Graykey helt och hållet. Myndigheter som försöker använda den på en Iphone med IOS 12 kan inte längre hacka lösenkoden utan får nöja sig med att komma över en del metadata och annat som inte är krypterat.

Men hur Apple har gjort detta är okänt. Vladimir Katalov på Elcomsoft som har stor vana av att hacka IOS säger till Forbes att han inte har en aning.

Graykey och liknande system för att bryta sig in i Iphone förlitar sig alla på att användarna använder fyr- eller sexsiffriga lösenkoder. Om du istället har ett längre lösenord med både bokstäver och andra tecken spelar det ingen roll om någon hittar ett sätt att prova sig fram, det kommer ändå ta många år att hitta ditt lösenord.