Du behöver inte ha en master i datavetenskap för att ha nytta av Terminalen på din Mac. Tvärtom kan alla använda det lilla programmet för att lösa problem eller för att testa mer eller mindre dolda funktioner på datorn.

Här listar vi våra favoritkommandon för Terminalen.

Läs mer! Maxa Macen: 11 smarta Mac-knep du måste ha koll på

Tio tips för Terminalen

1. Ladda ned filer utan webbläsare

Har du url:en till en fil du vill ladda ned kan du faktiskt helt skippa steget via en webbläsare, och starta nedladdningen via Terminalen istället. Skriv in följande kommandon för att testa själv. Filen hamnar i mappen Hämtade filer.

Kommando:
cd ~/Downloads/
curl -O http://www.filnamn.se/filen/url.mp4

Bonustips: tryck ctrl + c om du vill stoppa nedladdningen. Detta stoppar de flesta kommandon i Terminalen.


Tio tips för Terminalen

2. Göm filer från snokande ögon

Hemligheter? Med ett enkelt kommando kan du gömma filer på ett effektivt sätt från terminalen. Enklast är att skriva chflags hidden och sedan dra filen direkt till Terminalen, så försvinner filen för ögat. Filen går dock att söka och hitta från Finder, precis som tidigare.

För att plocka fram filen igen byter vi bara ut hidden mot nohidden, och drar filen till Terminalen igen.

Kommando: chflags hidden (och chflags nohidden)


Tio tips för Terminalen

3. Kolla hur länge sedan det var du startade om datorn

Det här är mer eller mindre en klassiker i Terminal-sammanhang, och bland det enklaste vi kan göra. Skriv uptime i terminal så ser du hur länge sedan det var du startade om datorn senast.

Kommando: uptime


Tio tips för Terminalen

4. Förhindra vila

Gör du något väldigt viktigt på din dator som du inte kan avbryta, kanske en större nedladdning eller om datorn gör en viktig uppgift som tar längre tid, kan vi förhindra vila direkt från Terminalen. Kommandot (som har ett rätt passande namn) hindrar din Mac från att gå i vila ända tills du stoppar det med ctrl + c.

Kommando: caffeinate


Tio tips för Terminalen

5. Förhindra vila en bestämd tid

På samma sätt kan vi förhindra att datorn går i vila bara under en begränsad tid. Tiden skriver vi in i sekunder. Kommandot nedan hindrar datorn från att gå i vila i ett dygn (86 400 sekunder).

Kommando: caffeinate -u -t 86400

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 8980 kr.

Bästa pris just nu: 8390 kr