En läsare har skrivit till oss och är lite orolig. Han har tvåfaktorautentisering aktiverat på sitt Apple ID och när han skulle logga in med det på en ny enhet och fick upp bekräftelsedialogen på Macen visade den en helt annan plats än den han faktiskt befann sig på. Det är just sådant som ska få varningsklockor att ringa, och därför drog han sig för att godkänna inloggningen.

Det här är ett vanligt problem, och gör tyvärr att Apples försök att hjälpa dig upptäcka bedrägliga inloggningsförsök är mindre effektivt än det borde vara.

Varför det blir fel plats beror på att systemet för tvåfaktorautentisering inte har tillgång till den faktiska platsen för din Mac, Iphone eller Ipad. Istället utgår dialogrutan från din ip-adress, vilket kan ge ett väldigt oprecist och ibland helt felaktigt resultat.

Om du använder Iphone och är ansluten till mobilnätet bör platsen bli hyfsat exakt, men använder du dator och bredband kan den variera betydligt mer. En del internetleverantörer skyddar sina kunder från den här typen av enkel geografisk lokalisering genom att dela ut ip-adresser slumpmässigt i ett mycket stort område, till exempel hela Sverige. Det gör att Apple och andra som använder ip-adressen som platsuppgift får väldigt oprecisa och slumpmässiga resultat.

Använder du en vpn för att höja säkerheten medan du surfar blir problemet ännu större. Då kan det se ut som att du är i New York, London eller någon annanstans beroende på till vilket land du kopplar upp dig.

Det här innebär att du helt enkelt inte bör lita så mycket på kartan i Apples dialogruta. Utgå istället från timingen – om du klickar logga in och omedelbart får upp en dialogruta som ber dig bekräfta kan du lita på att det är ditt inloggningsförsök och ingen bedragares.

Får du däremot upp en sådan dialogruta utan att ha försökt logga in ska du avbryta och inte tillåta inloggningen.